Daňová dohoda medzi Holandskom a Starbucks môže byť nelegálna

Daňové dohody medzi americkou sieťou kaviarní Starbucks a holandskými úradmi môžu byť podľa Európskej komisie (EK) nelegálne. Brusel podľa predbežných zistení hovorí o štátnej podpore, ktorá sa nezlučuje s trhovými princípmi. Informoval o tom denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Vďaka dohode môže Starbucks v Holandsku podstatne ušetriť na daniach, holandská vláda okamžite kritiku odmietla. Podľa nej nejde o štátnu podporu, nakoľko dohoda spĺňa medzinárodne platné pravidlá.
Brusel začal pred piatimi mesiacmi hĺbkové kontroly praktík súvisiacich s daňami, a to nielen na strane firiem, ale aj na strane členských krajín. Hovorí sa najmä o dohodách, z ktorých vyplynuli vysoké daňové úspory pre spoločnosti Starbucks, Apple, Amazon a Fiat.
Daňové úniky sa v poslednom čase dostali do pozornosti európskej politickej scény. Napríklad, minulý týždeň prenikli na verejnosť informácie, že Luxembursko dlhé roky zvýhodňovalo nadnárodné koncerny. Zhruba 340 spoločností tak ušetrilo na daniach miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy