Neobsadenosť kancelárií v Bratislave klesla na 13,11 %

Najväčšia neobsadenosť je v obvode Bratislava III, a to 21,5 %. Obvod Bratislava I dosiahol ,8-percentnú neobsadenosť a Bratislava V 9,9 %.

Priemerná miera neobsadenosti kancelárskych priestorov v Bratislave sa medzikvartálne mierne znížila v treťom kvartáli na 13,11 % z 13,15 %. Najväčšia neobsadenosť bola v obvode Bratislava III, a to 21,5 %. Obvod Bratislava I dosiahol ,8-percentnú neobsadenosť a Bratislava V 9,9 %. Nájomná aktivita v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom mierne klesla o 3 %, a dosiahla výmeru 72 tis. metrov štvorcových. V medziročnom porovnaní sa však zvýšila o takmer 280 %. Informovala o tom realitno-poradenská spoločnosť CBRE.

„Z hľadiska zamerania spoločností tvorili necelú polovicu celkovej nájomnej aktivity v Bratislave spoločnosti zo sektora informačných technológií nasledované firmami zameranými na spotrebný tovar,“ uviedol vedúci oddelenia kancelárskych priestorov CBRE Oliver Galata. V treťom štvrťroku 2014 patrili podľa CBRE medzi významné transakcie, ktoré ovplyvnili trh s kancelárskymi priestormi, renegociácie spoločností DELL (19,8 tisíc metrov štvorcových), IBM (11,3 tisíc metrov štvorcových), Enel (10 tis. metrov štvorcových), nová nájomná zmluva spoločnosti Mondelez (cez 5 tisíc metrov štvorcových) a expanzia Slovak Telekom (3,1 tis. metrov štvorcových).

Celková ponuka kancelárskych priestorov v Bratislave predstavovala ku koncu tretieho kvartálu tohto roka viac ako 1,54 mil. metrov štvorcových. Z nej 62 % tvorili kancelárske priestory v štandarde A a viac ako 38 % kancelárske priestory v štandarde B. Dokončenie budovy Westend Gate prinieslo podľa poradenskej spoločnosti na trh kancelárskych priestorov 32 460 metrov štvorcových. Budova Business Garden Štefánikova, situovaná v centre mesta, ktorej ukončenie sa očakáva v poslednom kvartáli tohto roka, rozšíri trh kancelárií o 4,5 tisíc metrov štvorcových.

Slovenská pobočka CBRE bola založená v roku 2005. V súčasnosti poskytuje bratislavská centrála služby v oblasti investičného poradenstva, prieskumu trhu, oceňovania nehnuteľností, poradenstva v oblasti priemyselných nehnuteľností, retailu ako aj kancelárskych priestorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy