Najdrahšie a najkomplikovanejšie hodinky sveta: V Ženeve ich vydražili za vyše 19 miliónov

, iDnes Foto: SITA

Nový majiteľ asi najdrahšie hodinky sveta, za ktoré v dražbe zaplatil v prepočte takmer 19,14 milióna eur, vo vrecku nosiť nebude. Suma je viac ako dvojnásobkom ceny, ktorú za tento šperk zaplatil predchádzajúci majiteľ pred pätnástimi rokmi.

Hodinky vydražila aukčná sieň Sotheby’s v Ženeve. Odhadovaná cena bola 15 miliónov švajčiarskych frankov, teda 12,48 milióna eur. Nakoniec anonymný víťaz dražby zaplatil vyše 23 miliónov švajčiarskych frankov, teda 531 miliónov korún. Hodinky nazvané Henry Graves Supercomplication získal nový majiteľ po pätnástich minútach preťahovaní sa s iným veľmi odhodlaným zberateľom.

"Myslím, že to podčiarkuje fakt, že to je mimoriadny kúsok, a to nielen v ohľade konštrukcie. Sú to najkomplikovanejšie hodinky, ktoré kedy boli ručne vyrobené a aké by sa dnes vyrábali za pomoci počítačov," povedal riaditeľ aukčnej siene Sotheby’s Tim Bourne, podľa ktorého ide o jeden z divov dvadsiateho storočia.

Vreckové hodinky vyrobené z 18 karátového zlata si nechal v roku 1930 zhotoviť newyorský bankár Henry Graves u slávneho výrobcu hodiniek Patek Philippe. Získal od neho najkomplikovanejšie hodinky na svete, čím tromfol svojho známeho Jamesa Packarda, amerického podnikateľa v autopriemysle.

Okrem toho, že sú hodinky obojstranné, majú napríklad počítač fáz mesiaca, chronograf, ktorý meria súčasne dve časové udalosti, zvonenie s melódiou londýnskeho Big Benu a ďalšie technické fajnovosti.    

Henry Graves Supercomplication už 56 rokov držia "titul" najkomplikovanejšie ručne vyrobené hodinky na svete. Spomínaný bankár ich od výrobcu dostal po troch rokoch výskumu a piatich rokoch práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy