My sme rozpútali ropnú cenovú vojnu? Nezmysel, tvrdia Saudi

, Financial Times Foto:SITA

Príliš dlho trvajúce mlčanie skončilo. Minister zodpovedný za ropnú ťažbu Saudskej Arábie Ali al-Naima včera konečne po mesiacoch tajomna konečne verejne prehovoril k postoju krajiny k ťažko skúšanému ropnému trhu. Minister uviedol, že jeho krajina spolupracuje s ostatnými producentmi na cenovej stabilizácii rovnako prospešnej pre producentov, spotrebiteľov aj priemysel.

Mlčanlivý postoj však Ali al-Naim zachoval. Zníženie produkcie Saudskej Arábie by umožnilo znížiť prebytok na ropnom trhu a podporiť tak cenu Brent, ktorá sa včera prvýkrát od roku 2010 zosunula pod hranicu 80 USD. K tejto otázke sa ale nevyjadril. Zraky investorov sa tak teraz upínajú predovšetkým na plánované novembrové stretnutie najväčších producentov v rámci združenia OPEC, z ktorého by mohli vzísť ďalšie budúce kroky. Jedným zo spomínaných scenárov je aj celkové zníženie produkcie s cieľom ochrániť ceny.

Zlé jazyky už dávnejšie obvinili Saudskú Arábiu, že pokles cien ropy svojim prístupom v posledných mesiacoch úmyselne podporila. Ali al-Naima však úmyselné rozpútanie cenových vojen striktne odmietol. "Debaty o cenovej vojne sú znakom nepochopenia, či už úmyselným alebo nie, a nezakladajú sa na pravde," uviedol Naim a dodal, že nie Saudská Arábia, ale trh určuje ceny ropy.

Cena ropy Brent od polovice júna klesla o viac ako 30 %. Podľa niektorých názorov hrá Saudskej Arábii podobný scenár do kariet, pretože tlačí na pokles produkcie z nákladovo náročnejšej ťažby bridlíc v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy