Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa predáva tesne nad 77 USD

Ceny ropy pokračujú v poklese pred zverejnením nových údajov o vývoji ropných rezerv v USA. Americká ropa WTI sa obchoduje tesne nad úrovňou 77 USD (61,76 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.19 SEČ predával po 77,12 USD. To je o 6 centov menej ako v stredu (12. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 76 centov alebo 1 % a uzavrel obchodovanie na 77,18 USD za barel. Decembrový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 18 centov na 80,20 USD za barel.
V stredu neskoro večer cena ropy Brent po prvýkrát po viac ako štyroch rokoch klesla pod hranicu 80 USD za barel. Jedným z dôvodov sú podľa obchodníkov očakávania, že zásoby ropy v USA počas uplynulého týždňa opäť vzrástli. Trh počíta so zvýšením rezerv o 1,1 milióna barelov. Americké ministerstvo energetiky zverejní správu o vývoji ropných rezerv dnes popoludní.
Medzi ďalšie faktory, ktoré majú negatívny vplyv na ceny čierneho zlata, sú aj posilňovanie dolára a očakávania, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na svojom zasadnutí, ktoré sa bude konať koncom decembra, aj napriek pádu cien nezníži ťažobné kvóty.

Súvisiace články

Aktuálne správy