Nezamestnanosť v Poľsku sa v októbri znížila

Októbrová miera nezamestnanosti v krajine klesla na 11,3 % zo septembrovej úrovne 11,5 %

Miera nezamestnanosti v Poľsku sa v októbri znížila na 11,3 % z úrovne 11,5 %, na ktorej bola v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom v pondelok poľský minister práce a sociálnej politiky Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. „Nezamestnanosť v októbri klesala už deviaty mesiac po sebe. Za toto časové obdobie počet nezamestnaných klesol o 475 tisíc,“ povedal minister novinárom. „Takýto dobrý rok na trhu práce sme nemali šesť rokov,“ dodal.

Poľskú ekonomiku poškodzuje oslabovanie priemyselnej produkcie, čo je čiastočne výsledkom menšieho objemu objednávok zo strany Nemecka. Hospodárstvo krajiny však v druhom štvrťroku medziročne posilnilo o 3,3 %. Tempo ekonomického rastu je tak vyššie v porovnaní s eurozónou, ktorej hospodárstvo sa v druhom kvartáli medziročne zväčšilo o 0,7 %. Poľskú ekonomiku podporuje silný domáci dopyt a nezamestnanosť v krajine je na štvorročnom minime.

Z prieskumu centrálnej banky krajiny, ktorého výsledky zverejnila minulý týždeň, vyplýva, že podnikateľská dôvera v Poľsku v treťom štvrťroku stúpla na šesťročné maximum. „Napriek eskalácii krízy na Ukrajine sa situácia respondentov v treťom kvartáli zlepšovala,“ konštatovala banka. Index terajších podnikateľských podmienok, ktorý banka zostavuje, stúpol o 4,5 bodu na 55,8 bodu, čiže najvyššie od roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy