Otrokár Kim posiela robotníkov do Kataru, strháva im 90 % platu

, The GuARDIAN FOTO: SITA

Tisícky severokórejských robotníkov pracujú na stavbách v Katare prakticky zadarmo. Mzda im má byť vyplatená až po návrate do Severnej Kórey. Podľa denníka Guardian ale dostanú vyplatené iba 10 % odpracovanej sumy, zvyšných 90 %, ako "režijné" náklady, ide do vrecka priamo Kimovi.

"Sme tu, aby sme zarobili pre náš národ cudzie peniaze. Ľudia ako my ale zvyčajne nedostanú zaplatené," povedal jeden zo Severokórejčanov pracujúcich na stavbe v centre hlavného mesta Dauha denníku Guardian, ktorému sa podarilo zhromaždiť svedectvá niektorých robotníkov, ktorí pracujú na luxusných výškových stavbách v tomto emiráte.

Robotníci majú dostať zaplatené až po návrate domov, zo mzdy sú im ale odpočítané náklady na ubytovanie a jedlo. Dostanú tak iba desať percent platu. Túto prax severokórejského vodcu Kim Čong-una denník Guardian označuje za "štátom podporované otroctvo".

Na základe vyšetrovania a výpovedí denník v Katare identifikoval štyri staveniská, na ktorých pracujú severokórejskí robotníci. Ide o rozľahlú stavbu v rámci budúceho Lusail City, v ktorom sa má v roku 2022 konať Svetový pohár FIFA. Podľa hovorkyne katarského ministerstva práce majú v emiráte evidovaných 2800 severokórejských robotníkov a ani od jedného z nich nemajú zaznamenanú žiadnu sťažnosť ohľadom ich platu či pracovných podmienok.

"Pracujú nepretržite," povedal manažér stavebného projektu, ktorý zamestnáva asi 50 Severokórejčanov. "Dokonca som im nechal postaviť miestnosť, aby mohli odpočívať bez toho, aby museli ísť späť do ich tábora." Samotní pracovníci sú vo výpovediach zdržanliví, na otázku, koľko sú už dnes na srtavbe jeden robotník odpovedal. "Nemusíte to vedieť, a ani by ste to vedieť nemali."

Jeden z náborových pracovníkov pripúšťa, že pracovníci nedostávajú plat osobne. Jeho firma zamestnáva viac ako 500 pracovníkov, a ak by potreboval robotníkov viac, stačí poslať e-mail do Severnej Kórey, vysvetľuje.

"Robotníci dostávajú 3.000 riálov za mesiac a pracujú 12 hodín denne," hovorí plynulou angličtinou, ktorú sa naučil v Pchjongjangu. "Asi 50 % platu posielame rodinám pracovníkov." Odmieta prezradiť, koľko si z ich platu strháva sprostredkovateľ. "To tajomstvo spoločnosti!" odsekne.

Podľa odhadov len v Katare môže byť asi 3000 severokórejských robotníkov, ktorí pracujú na projektoch po celom emiráte. Sú súčasťou armády pracovníkov, ktorých vyváža Kimov režim do celého sveta. Môže ich byť až 65 000, a to predovšetkým v Rusku, Číne, Mongolsku a na Strednom východe. Do krajiny cez nich prúdi potrebná zahraničná mena, ktorá drží krehkú severokórejskú ekonomiku nad vodou, píše denník Guardian.

Je ľahké pochopiť, prečo sú tak obľúbení v stavebníctve. "Ja sa zaoberám Severokórejčanmi už od roku 2003. Mám ich rád. Všetci by mali byť ako oni," hovorí projektový manažér dohliadajúci na výstavbu hotelového komplexu v centre mesta Doha. "Fungujú podľa pravidiel armády. Poznajú svoje ciele, a manažéri vedia, ako ich obratne ovládať. Sú veľmi produktívni." Projektový manažér v Lusail City Tower s tým súhlasí. "Sú veľmi disciplinovaní," hovorí. "Sú tiež ochotní učiť sa … a veľmi pracovití. Môžete ich riadiť aj ich poučiť."

"Opis pracovných podmienok, vrátane zneužitia zraniteľnosti, nadmerných nadčasov i zadržiavania miezd, svedčí o štátom podporovanom obchodovaní s ľuďmi a nútenej práci," povedal denníku Guardian riaditeľ organizácie Anti-Slavery International, Aidan McQuade.

Severná Kórea bola na základe správy OSN, ktorú organizácia zverejnila vo februári, obvinená z "príšernej krutosti" v súvislosti s porušovaním ľudských práv. Správa Kimov totalitný režim usvedčuje z existencie väzenských táborov, systematického mučenia, hladovanie obyvateľov a zabíjania.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy