Maďari sa majú zbaviť devízových úverov do konca roka 2015

Podmienkou je, aby parlament ešte tento rok schválili zákony o férovom bankovníctve a konverzii úverov na forintové pôžičky, uviedol minister hospodárstva Mihály Varga

Maďarská vláda očakáva, že domácnosti sa zbavia problémových úverov v cudzej mene do konca budúceho roka. Podmienkou je, aby parlament ešte tento rok schválil zákony o férovom bankovníctve a konverzii úverov na forintové pôžičky. Uviedol to v pondelok minister hospodárstva Mihály Varga. Na podmienkach transformácie úverov sa minister podľa svojich slov dohodol počas víkendu s maďarskou bankovou asociáciou. Centrálna banka krajiny tiež v nedeľu informovala, že komerčným bankám sprístupní úverové linky rádovo v miliardách eur s cieľom uľahčiť konverziu problémových úverov.

Maďarská vláda v nedeľu oznámila, že banky budú musieť prekonvertovať úvery v cudzích menách do maďarských forintov (HUF) podľa kurzu, ktorý centrálna banka stanovila 7. novembra, alebo na základe priemernej hodnoty výmenného kurzu relevantnej meny od 16. júna. Ak bude výmenný kurz získaný výpočtom priemeru pre klientov výhodnejší než kurz zo 7. novembra, budú ho musieť banky uplatniť.

Maďarská centrálna banka stanovuje oficiálne výmenné kurzy každý pracovný deň. Najviac úverov v zahraničnej mene v Maďarsku je denominovaných vo švajčiarskych frankoch (CHF). Maďarská centrálna banka 7. novembra stanovila oficiálny výmenný kurz medzi maďarským forintom a švajčiarskym frankom na 256,60 HUF/CHF. Výmenný kurz medzi forintom a eurom banka stanovila na 308,97 HUF/EUR.

(1 EUR = 309,84 HUF)

(1 EUR = 1,2040 CHF)

Súvisiace články

Aktuálne správy