Exprezident EÚ Van Rompuy sa zahojil, na dôchodok z neho únia urobí milionára

, dailymail;telegraph Foto: SITA

Aké dobré je byť bývalým eurošéfom, hlavne ak ide o štedré "zbohom" na ktoré sa všetci poskladáme. Odídený prezident Európskej rady Herman van Rompuy, dostane počas nasledujúcich troch rokov okolo 735 000 eur ako "dávky na prechod do iného zamestnania" za to, že ako penzista, už nebude robiť vôbec nič.

Belgickému politikovi bude vyplatených 55 percent jeho základného platu až do decembra 2017.Čo je ale viac zarážajúce, ako píše Telegraph, Van Rompuy bude zo svojich nekalo nadobudnutých príjmov platiť len zníženú daňovú sadzbu "EÚ spoločenstva", ktorá je značne nižšia ako belgická daňová sadzba. Van Rompuy po tom, čo počas svojho panovania uvrhol milióny Európanov do chudoby a nezamestnanosti, vraj "vyhral jackpot."

Van Rompuy, ktorý nedávno odstúpil z prezidentovania Európskej rady, dostane zaplatené "dávky na prechod do iného zamestnania" v hodnote 170 000 eur ročne až do decembra 2017. Navyše sa tomuto penzistovi udeľuje doživotný EÚ dôchodok 66 000 eur ročne! A k tomu jednorazové odchodné 26 700 eur, takže v najbližších troch rokoch bude dostávať viac než 735 000 eur, informuje The Telegraph.
Van Rompuy sa nechal úpočuť, že sa bude venovať svojim koníčkom, medzi ktoré patrí aj písanie poézie. Ale určite si vraj nájde čas na príležitostné prednášky na College of Europe v Bruggách, čo je škola pre úradníkov EÚ.

Van Rompuy ako najvyšší bruselský byrokrat, už čelil kritike aj pred štyrmi rokmi, keď neváhal využiť oficiálnu kolónu skladajúcu sa z piatich limuzín, na prevoz seba a deviatich členov svojej rodiny na bruselské letisko Charles de Gaulle, keď cestoval na súkromnú dovolenku v Karibiku.

Van Rompuya nahradil Donald Tusk, ktorý sa tak dostal k balíčku miezd a výhod, ktoré dohromady dávajú päťkrát viac, ako čo zarobil na poste poľského premiéra. Jeho manželka Malgorzata je presvedčená, že Tusk opustil poľskú politiku napriek počiatočnej neochote, kvôli "prestíži, lepším peniazom a menším problémom v práci."

Herman van Rompuy
Európska únia odchodné Van Rompuya obhajuje. Je to "cena za úplnú nezávislosť" vysoko postavených úradníkov Európskej únie s tým, že príjemcovia "prechodných kvót" musia "žiadať o povolenie pre každú prácu, ktorú by chceli robiť po dobu 18 mesiacov po odchode ".

Šéfa UKIP Nigela Faragea preslávil výstup v roku 2010, kedy dostal pokutu za to, že šéfa Európskeho parlamentu nazval „mokrou handrou". Dnese tento britský politik a líder Strany nezávislosti Spojeného království tvrdí, že EÚ sa stará „len o svojich vlastných". Pri pohľade na oficiálne zárobky eurokomisárov mu asi väčšina z nás dá za pravdu. Oficiálne zarába eurokomisár od júla 2012 viac ako 20 800 eur za mesiac, podpredseda dokonca viac než 25 500. Samozrejme je to plat v hrubom, čiže v súlade s právnymi predpismi EÚ, musia z tohto príjmu zaplatiť dane. Zaujímavé je, že zdaňovanie nemá nič spoločné s belgickými daňovými orgánmi alebo inými v členských krajinách eurozóny. Plat dostávajú z rozpočtu EÚ a tým pádom sú zdaňovaní za celkovo výhodnejších podmienok, než by to bolo vo väčšine členských štátov.

Okrem platu majú komisári nárok na finančnú výpomoc bývania do výške 15 percent platu a ďalších 600 euro na reprezentačné účely.

Pri odchode z úradu dostávajú „prvú pomoc“ na presídlenie, čo značí mesačný plat. K tomu majú uhradené náklady na sťahovanie a trojročný prechodný príspevok. Príspevok sa pohybuje medzi 40 a 65 percentami ich posledného platu, záleží od toho, ako dlho v úrade figurovali. V momente ak sa bývalý eurokomisár dostane k novému príjmu, prechodný príspevok sa mu obmedzí tak, aby výška nového platu spolu s príspevkom nepresahovala jeho mesačný komisársky plat.

Okrem toho, v závislosti od svojho obdobia stráveného v kresle eurokomisára, majú nárok na starobný dôchodok po dovŕšení 65 roku života. Za každý strávený rok je to 4,275 percenta platu, ale výsledná suma nesmie presiahnuť viac než 70 percent ich posledného platu a samozrejme aj penziu musia zdaniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy