Portugalsko musí splniť rozpočtové ciele, vyhlásil Costa

Portugalsko musí podľa guvernéra portugalskej centrálnej banky Carlosa Costu splniť svoje rozpočtové ciele, aby si udržalo dôveru trhov v súvislosti s refinancovaním svojich dlhov

Portugalsko musí splniť svoje rozpočtové ciele dohodnuté s Európskou úniou, aby si udržalo dôveru trhov a mohlo refinancovať svoje dlhy. V pondelok to vyhlásil guvernér portugalskej centrálnej banky Carlos Costa. Podľa dohody s EÚ by portugalský rozpočtový deficit v tomto roku mal byť vo výške štyroch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Minulý týždeň však z Portugalska prišla správa, že rozpočtový deficit bude nad hranicou štyroch percent. „Musíme splniť rozpočtové ciele,“ povedal Costa. Podľa jeho slov ide o naliehavú záležitosť, ak krajina nechce opakovať chyby z minulosti. V roku 2015 by mal byť rozpočtový deficit 2,5 % HDP. V minulom roku bol rozpočtový deficit Portugalska vo výške 4,9 % HDP.

V auguste dal portugalský ústavný súd vláde viac priestoru na znižovanie rozpočtového deficitu. Čiastočne totiž schválil úsporné opatrenia, ktoré obsahuje úverový program krajiny. Portugalsko tento program ukončilo v máji. Súd potvrdil, že škrty v mzdách pracovníkov verejného sektora, ktoré predstavujú takmer 800 mil. eur ročne, budú platné pre tento a pre budúci rok. Nebude však možné uplatniť ich aj v rokoch 2016 až 2018, ako pôvodne vláda navrhovala. Šéf portugalského ústavného súdu Joaquim Sousa Ribeiro uviedol, že súd sa rozhodol povoliť zníženie miezd v rokoch 2014 a 2015, pretože tieto roky sú pre Portugalsko „mimoriadne“ a krajina má málo priestoru na manévrovanie v rámci rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy