Rast globálnej spotreby ocele sa spomaľuje

Svetová asociácia ocele očakáva, že globálna spotreba ocele za tento rok sa zväčší o 2 %, jej predošlá predikcia rátala s rastom o 3,1 %

Globálna spotreba ocele v tomto roku aj v budúcom roku pravdepodobne posilní pomalším tempom, ako sa pôvodne očakávalo. Informovala o tom v pondelok na svojej konferencii Svetová asociácia ocele (WSA). „Pozitívna dynamika globálneho dopytu po oceli pozorovaná v druhej polovici roka 2013 oslabila v roku 2014,“ povedal Hans Jürgen Kerkhoff, predseda výboru asociácie.

Podľa WSA sa očakáva, že globálna spotreba ocele bez zohľadnenia zmien stavu zásob za rok 2014 oproti predošlému roku vzrastie o 2 % na 1,562 mld. ton. V roku 2013 pritom stúpla o 3,8 % a predchádzajúca prognóza rátala s tým, že v tomto roku sa zväčší o 3,1 %. V roku 2015 sa teraz očakáva posilnenie globálnej spotreby ocele o 2 % na 1,594 mld. ton. Predošlá predikcia rátala s rastom v budúcom roku o 3,3 %.

„Spomalenie dopytu po oceli v Číne, ktoré odzrkadľuje štrukturálnu transformáciu ekonomiky, výrazne prispelo k zhoršeniu našej predikcie globálneho rastu,“ dodal Kerkhoff. Asociácia zároveň poukázala na výrazne spomalenie v Južnej Amerike a Spoločenstve nezávislých štátov v dôsledku klesajúcich cien komodít, štrukturálnych problémov a geopolitického napätia.

Súvisiace články

Aktuálne správy