O kolektívnych zmluvách pre štátnu a verejnú správu sa bude rokovať 30. októbra

Rokovanie o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa na rok 2015 pre zamestnancov štátnej a verejnej správy bude na Úrade vlády SR pokračovať na konci mesiaca. Vo štvrtok (2. 10.) sa uskutočnilo druhé kolo týchto rokovaní a termín tretieho kola sa stanovil na 30. októbra tohto roka.
Podľa tlačového odboru úradu vlády je obsahom návrhu kolektívnych zmlúv medzi iným aj skrátený pracovný čas, predĺženie dovolenky, úprava platových taríf či výška odchodného a príspevkov do sociálneho fondu.
Návrh kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa na rok 2015 predložila Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR a prítomní vyjednávači za odbory a štát vyslovili podľa tlačového odboru snahu dospieť k vzájomnej dohode. A to s prihliadnutím na finančné možnosti štátu aj v súvislosti s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti na jednej strane a zároveň na druhej strane aj s ohľadom na zabezpečenie priaznivejších pracovných a platových podmienok pre zamestnancov štátnej a verejnej správy.
Rokovanie o kolektívnych zmluvách sa uskutočňuje po prvý raz na úrade vlády, keďže naň prešli kompetencie v oblasti štátnozamestnaneckých vzťahov a právnych vzťahov pri výkone prác vo verejnom záujme od 1. novembra 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy