Warren Buffett: Tesco bolo obrovskou chybou

, bloomberg Foto: SITA

Miliardár a druhý najbohatší človek sveta Warren Buffett označil svoju investíciu do najväčšej maloobchodnej firmy v Británii pre Bloomberg ako "obrovskú chybu." Líder britských supermarketov zostáva blízko 11 ročného minima po tom, čo firma priznala vážnu chybu v účtovníctve, ktorá precenila výhľad hospodárenia a pri klesajúcich tržbách.

Tesco sa pred časom snažilo osviežiť vzhľad a štruktúru ponuky svojich predajní za zhruba miliardu libier, zákazníkov sa lákalo zázemím pre deti, pekárňami ale aj zumbou, píše Bloomberg. Namiesto toho má za sebou do augusta najprudší prepad tržieb za dve desaťročia (-4 %) a pokles domáceho trhového podielu o 1,4 % na 28,8 %, vyplýva z dát Kantar Worldpanel. Aldi a Lidl sú v Británii na trhových podieloch 4,8 % a 3,6 %, pre ne ale rekordných.

29. augusta Tesco poskytlo výhľad pre prevádzkový zisk v rozmedzí 2,4 až 2,5 miliardy libier pre celý fiškálny rok 2014/2015. Pre prvý polrok padol odhad 1,1 miliardy libier. Analytici teraz očakávajú celoročný EBIT 2,47 miliardy libier pri tržbách 62,3 miliardy libier.

Akcie Tesco sú za posledných 12 mesiacov sú v rámci maloobchodného subindexu najslabším hráčom.

Buffettova spoločnosť Berkshire Hathaway Inc je akcionárom Tesco už od marca 2006, kedy odkúpila svoj ​​podiel za 328,7 milióna dolárov. Do roku 2012 získal 5,08 percenta akcií, v nedávnej dobe však Buffett začal svoj podiel zmenšovať a podľa výročnej správy Berkshire Hathaway vlastnil k 31. decembru už "len" 3,7 percenta akcií.

Hodnota holdingu sa za posledný rok prepadla práve kvôli zníženiu odhadu zisku a prechodu zákazníkov ku kvalitnejším reťazcom. Akcie klesli za uplynulých 12 mesiacov o 49 percent. Minulý víkend spadli o 17 percent v reakcii na začatie prešetrovania nového generálneho riaditeľa Dave Lewisa. Ten poveril firmu Deloitte kontrolou účtovných postupov a zároveň suspendoval po dobu vyšetrovania štyroch manažérov, medzi nimi aj výkonného riaditeľa britskej časti. Do výsledkov vyšetrovania nechce firma ďalšie komentáre poskytovať.

V dnešnom obchodovaní na londýnskej burze Tesco stráca už vyše 3 % po tom, čo akcie v tomto týždni klesli na dno od apríla roku 2003.  Berkshire Hathaway zostáva na základe najnovších dostupných dát štvrtým najväčším akcionárom Tesca.

Súvisiace články

Aktuálne správy