Je u nás skutočne mobilný internet drahý?

, OECD Foto: SITA

V krajinách OECD má bezdrôtové pripojenie na internet v priemere až 72 percent obyvateľstva. Na Slovensko to ale nie je ani 60 %. Jedným z dôvodov môžu byť ceny. Za mobilný internet u nás zaplatíme viac než 3 % priemernej hrubej mzdy.

Kým v siedmych členských krajinách OECD – Fínsku, Austrálii, Japonsku, Švédsku, Dánsku, Južnej  Kórei a USA má každý viac než jedno konto na mobilné pripojenie do internetu, Slovensko je v rebríčku siedme od konca. Lepšie sú na tom Česi aj Poliaci.

Za slabým záujmom o mobilné pripojenie môžeme hľadať napríklad aj poplatky za poskytovanú službu. Tarify pre mobilný internet vychádzajú na viac než 3 % priemernej hrubej mzdy. Populárnejšie je pevné káblové pripojenie, ktoré je v mnohých prípadoch cenovo výhodnejšie. Avšak, vzhľadom k rozšíreniu mobilných internetových služieb na domácom trhu rastie aj potenciál tohto druhu pripojenia. Do cien sa ale premietajú vysoké dane telekomunikačného sektora, ktoré vrátane všetkých poplatkov za služby tvoria takmer 60 percent výslednej ceny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy