Extra zdanenie úrokov z omeškania nechá Kažimír posúdiť

Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že Lipšicov návrh na extra zdanenie nadmerných príjmov z úrokov z omeškania pri prehratých súdnych sporov verejných subjektov nezavrhuje. Pýta sa však, prečo s ním neprišiel, keď sedel vo vláde.

Extra zdanenie nadmerných príjmov z úrokov z omeškania, ktoré by na základe súdnych rozhodnutí mali platiť verejné inštitúcie, minister financií Peter Kažimír ako nápad nezavrhuje. Tvrdí však, že sa k nemu budú musieť vyjadriť ústavní experti. S návrhom zaviesť 99-percentnú daň z príjmu na úroky z omeškania z prehraných súdnych sporov verejných subjektov, ktoré by mali byť vyššie ako výška úrokov z omeškania stanovená nariadením vlády, prišiel šéf hnutia Nova Daniel Lipšic.

„Ja tú tému nepochovávam a nechcem ani ten motív spochybňovať. Bolo by zaujímavé dôjsť k takémuto výsledku, ale máme tu množstvo ústavných expertov, ktorí by sa mali k tomu vyjadriť,“ reagoval po stredajšom rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír. Bude preto očakávať od rezortu spravodlivosti, aby sa k uvedenému návrhu vyjadril, či je v súlade s našou ústavou. „Máme na Slovensku za sebou experimenty, napríklad 80-percentné zdanenie emisných kvót, ktoré končilo na arbitrážach a hrozili z toho veľké škody,“ dodal.

Minister však zároveň pripomenul, že Daniel Lipšic bol v minulosti členom mnohých vlád, kde bol aj s podobnými prípadmi konfrontovaný, no vtedy podobný návrh nepredložil. „Môžem sa ho opýtať, prečo s týmto skvelým nápadom prichádza až teraz. Dôvody sú zrejme politické,“ hovorí Kažimír.

Poslanec Daniel Lipšic navrhuje uvedené zmeny v predloženej novele zákona o dani z príjmov. Podľa tohto návrhu by po vyhratom súdnom spore so subjektom verejnej správy dostala druhá strana istinu a aj úroky z omeškania vo výške, ako je to určené nariadením vlády. Teda základnú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky navýšenú o päť percentuálnych bodov. Ak by súdom priznané úroky z omeškania boli vyššie, na ostatnú časť by sa uplatňovala daň z príjmu vo výške až 99 %.

Podľa Lipšica by tak peniaze, ktoré by mali byť verejnými organizáciami vyplácané na špekulatívne vysokých úrokoch z omeškania, skončili späť v štátnej kase. „Aby raz a navždy prestal stav, čo je trošku Klondajk na Slovensku, kedy vplyvné skupiny si cez takéto nevýhodné úroky z omeškania, vysúdia obrovské milióny eur,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii šéf hnutia Nova.

Súvisiace články

Aktuálne správy