Rast britského výrobného sektora sa spomalil na 17-mesačné minimum

Tempo rastu britského výrobného sektora v septembri kleslo a bolo najpomalšie za 17 mesiacov. Dôvodom je oslabenie dopytu doma aj v Európe. Oslabenie rastu aktivity vo výrobe bude zrejme jedným z faktorov, ktoré centrálna banka (BoE) zohľadní pri diskusiách o tom, kedy začne zvyšovať úrokové sadzby. Informovala o tom agentúra Reuters.
Index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti Markit Economics a logistického inštitútu CIPS pre britský výrobný sektor klesol v septembri 2014 na 51,6 bodu, čo je najmenej od apríla 2013. Ekonómovia počítali s 52,5 bodu. Augustová hodnota indexu bola revidovaná na 52,2 bodu z pôvodne uvádzaných 52,5 bodu.
Rast nových objednávok sa v septembri spomalil tretí mesiac po sebe, keď takmer stagnoval. Medzi dôvody ochladenia patrí silná libra a slabý dopyt v Európe.
Výstupné ceny sa v septembri zvýšili najmenej za 15 mesiacov. Dôvodom bol pokles nákladov na materiály a nárast konkurencie. Vstupné ceny sa znížili prvý krát za 5 mesiacov z dôvodu zlacnenia komodít a posilnenia libry voči euru.

Súvisiace články

Aktuálne správy