Taliansko pre slabú ekonomiku spomaľuje konsolidáciu

Cieľ dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v štrukturálnom vyjadrení Taliansko odkladá na rok 2017. Pôjde pritom o rozpočet upravený o cyklické vplyvy. Pôvodne mala krajina tento cieľ splniť o rok skôr.

Taliansko čelí v tomto roku tretiemu roku poklesu ekonomiky po sebe a to krajinu spomalí na ceste za rozpočtovou konsolidáciou. V utorok to vyhlásil taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Ekonomika krajiny by v tomto roku mala oslabiť o 0,3 % a v roku 2015 by mohla posilniť o 0,6 %. Vláda pôvodne počítala s rastom ekonomiky o 0,8 % v tomto roku a 1,3 % v roku 2015.

Taliansko by malo v tomto roku dosiahnuť rozpočtový deficit vo výške troch percent hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku by mal byť na úrovni 2,9 % HDP. Cieľ dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v štrukturálnom vyjadrení sa odkladá na rok 2017. Pôjde pritom o rozpočet upravený o cyklické vplyvy. Pôvodne mala krajina tento cieľ splniť o rok skôr. Verejný dlh krajiny by sa mal v tomto roku dostať na 131,6 % HDP a na 133,4 % HDP v budúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy