Rusko a Ukrajina sa pokúšajú vyriešiť spor o cenu plynu

Rusko a Ukrajina sa dnes v Berlíne pokúšajú vyriešiť spor o cenu plynu na rokovaniach, ktoré sprostredkoval eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Obe delegácie sú pod tlakom, keďže zima sa blíži a Rusko od júna nedodáva susednej krajine žiadny plyn. Informovala o tom agentúra AP.
Oettinger deň pred rokovaniami vyjadril nádej, že sa obom stranám podarí dohodnúť aspoň na dočasnom obnovení dodávok plynu na Ukrajinu, od októbra do apríla, na pokrytie jej zimnej spotreby.
Rusko zastavilo export plynu pre Ukrajinu v polovici júna pre nesplatené dlhy za predchádzajúce dodávky. Ukrajine sa ale nepáči cena za plyn, ktorú od nej Rusko žiada. Je totiž najvyššia v rámci Európy, chce preto nový kontrakt s omnoho nižšou cenou.
Spor o cenu plynu znepokojuje aj Európsku úniu (EÚ), ktorá má z minulosti negatívne skúsenosti s úplným zastavením dodávok plynu cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Rusko je pritom najväčším dodávateľom energií do EÚ. Pokrýva približne tretinu z celkovej spotreby plynu v európskom bloku, z toho zhruba polovicu prepravuje potrubím, ktoré vedie cez Ukrajinu.
„Európske a ukrajinské dodávky energií a plynu sú úzko prepojené,“ upozornila nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Zima sa blíži a čas nás tlačí,“ dodala.
Rusko zatiaľ neprerušilo transport plynu do Európy cez Ukrajinu, tak ako v minulosti, ale niektoré štáty hlásia mierny pokles dodávok. Poľsko, Maďarsko a Slovensko v snahe pomôcť Ukrajine spustili reverzný tok plynu a časť zo svojich dodávok posielajú Ukrajine. To sa Moskve nepáči. Navyše si musia tieto štáty naplniť svoje zásobníky na zimu, čo im komplikuje dodávky plynu na Ukrajinu. Maďarsko preto od dnešného dňa na neurčito zastavilo reverzný tok na Ukrajinu. Aj Poľsko tento mesiac na týždeň zastavilo svoj export, ale potom dodávky znova obnovilo.
EÚ od júna sprostredkovala niekoľko rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, ale zatiaľ bez výsledku. Obe strany nedokázali prekonať rozdielne názory na cenu plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy