Francúzskym spotrebiteľom sa ani tento mesiac nezmenila nálada

Francúzskym spotrebiteľom sa ani v septembri nezmenila nálada, už tretí mesiac v rade, a ich dôvera v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny zostala na augustovej úrovni. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z rýchleho odhadu štatistického úradu Insee vyplýva, že index spotrebiteľskej dôvery vo Francúzsku dosiahol v septembri 86 bodov, rovnako ako v auguste a v júli. Ekonómovia takýto výsledok očakávali.
Francúzske domácnosti však o niečo pesimistickejšie hodnotia svoju osobnú finančnú situáciu. Svedčí o tom pokles septembrového ukazovateľa očakávaní v oblasti osobných financií na -21 bodov z -20 bodov v auguste. A hodnota indexu, ktorý odráža očakávaný vývoj životnej úrovne francúzskych spotrebiteľov, sa v septembri znížila na -50 bodov z augustových -49 bodov. Naopak, hodnotenie aktuálnej finančnej situácie spotrebiteľov sa zlepšilo a príslušný index tento mesiac vzrástol na -31 bodov z predchádzajúcej úrovne -33 bodov.
Dôvodom obáv o ďalší vývoj osobných financií je situácia na trhu práce vo Francúzsku, kde sa nezamestnanosť stále pohybuje nad hranicou 10 % a výkon ekonomiky je príliš slabý na to, aby dokázala vytvoriť nové pracovné miesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy