Pokles priemyselných cien sa ani v auguste nezastavil

Ceny priemyselných výrobcov na Slovensku boli v auguste medziročne nižšie o 3,6 %.

Slovenský priemysel sa naďalej borí s klesajúcimi cenami svojej produkcie. Ceny priemyselných výrobcov v úhrne boli totiž v auguste medziročne nižšie o 3,6 %, ich medziročný pokles sa tak oproti júlu ešte zvýšil o 0,5 percentuálneho bodu. Medziročný pokles pritom priemyselné ceny vykazujú neustále už od marca minulého roka a v priemere za osem mesiacov tohto roka klesli o 3,4 %. Na medzimesačnej báze ceny priemyselných výrobcov v úhrne klesli v auguste oproti júlu o 0,4 %, kým mesiac predtým sa znížili o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh pritom rovnako ako celkové priemyselné ceny medziročne klesli o 3,6 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7 % a priemyselnej výroby o 1,5 %. Vzrástli ceny ťažby a dobývania o 3 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 1,5 %. V priemyselnej výrobe sa znížili najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 5,2 %, chemikálií a chemických produktov o 3,1 % a elektrických zariadení o 2,5 %. Vzrástli iba ceny výroby strojov zariadení inde nezaradených o 1,6 %, textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,2 %, drevených a papierových výrobkov, tlače o 0,9 %. Medzimesačne tuzemské priemyselné ceny klesli o 0,4 %.

Exportné priemyselné ceny sa v auguste rovnako znížili medziročne o 3,6 %. Klesli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 18,7 %, priemyselnej výroby o 3,1 % a ťažby a dobývania o 2,4 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 0,2 %. V rámci priemyselnej výroby sa znížili hlavne exportné ceny výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 10,5 % a koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,1 %, ale aj dopravných prostriedkov o 2,5 %. Vzrástli najmä ceny výroby textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 4,2 %, chemikálií a chemických produktov o 1,7 % a strojov a zariadení o 1,6 %. V medzimesačnom porovnaní exportné ceny rovnako ako tuzemské ceny priemyselných výrobcov v auguste oproti júlu klesli o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy