Maďari zastavili dodávky plynu na Ukrajinu, údajne potrebujú viac pre seba

, ČTK Foto: SITA

Maďarský plynovodný operátor vo štvrtok oznámil zastavenie dodávok na Ukrajinu. Budapešť východnému susedovi dodávala ročne šesť miliárd kubických metrov plynu. Dodávky boli podľa operátora FGSZ pozastavené na neurčito s odôvodnením pokryť očakávané vyššie potreby vnútorného maďarského trhu.

Maďarský operátor v oznámení upozornil, že dohodnutý objem vývozu na Ukrajinu podliehali aktuálnym technickým a komerčným podmienkam a neboli zmluvne zaručené. Plyn dodávaný z Maďarska, ale najmä zo Slovenska bol doteraz pre Kyjev vítanou náhradou za prerušené ruské dodávky. Moskva utiahnutím kohútov reagovala na dlhodobý spor s Kyjevom o cenu suroviny a na nezaplatené predošlé dodávky.

Slovensko začalo dodávať plyn na Ukrajinu začiatkom septembra, kedy bol medzi oboma krajinami uvedený do prevádzky modernizovaný menší plynovod. Od tohtoročného októbra objem prepravenej suroviny dosiahne v prepočte najmenej 6,4 miliardy metrov kubických ročne.

Pozastavenie maďarských dodávok vyvolalo podráždené reakcie ukrajinských médií. Agentúra Unian špekuluje, že krok Budapešti je dôsledkom ruského nátlaku. O maďarských dodávkach na Ukrajinu vraj rokoval šéf ruského Gazpromu Alexej Miller začiatkom tohto týždňa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Podľa dávnejších správ ukrajinskej tlače Gazprom nedávno zámerne zvýšil ceny plynu pre maďarského zákazníka, aby zdražel reexport na Ukrajinu, ktorý je tak pre Kyjev nevýhodný.

Spory medzi Ukrajinou a Ruskom ohľadom dodávok plynu sa bude v piatok snažiť vyriešiť komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger. Ten sa zíde s ministrami energetiky Ruska a Ukrajiny Alexandrom Novakom a Jurijom Prodanom. Cieľom rokovaní bude sprostredkovať aspoň dočasnú dohodu o ruských dodávkach plynu na Ukrajinu. Dohoda, ktorú chce Oettinger v Berlíne navrhnúť, by sa týkala dodávok do apríla budúceho roka, čo by zabezpečilo Ukrajine plyn pre zimné obdobie.

Maďarsko je vysoko závislé na ruskom plyne. Ročná spotreba tam dosahuje približne deväť miliárd metrov kubických a väčšinu tohto objemu krajiny dováža plynovodom cez Ukrajinu. Maďarsko ročne vyťaží len asi 1,5 miliardy metrov kubických plynu.

Maďarsko má vysokú kapacitu zásobníkov, zhruba šesť miliárd metrov kubických. Podľa údajov organizácie Gas Infrastructure Europe sú ale teraz plné zhruba z 61 %, čo je najnižší podiel z krajín Európskej únie. Vo väčšine krajín EÚ sú teraz zásobníky plné z viac ako 80 %.

Analytik Tamás Pletser z finančného ústavu Erste Bank agentúre Reuters povedal, že kapacita zásobníkov v Maďarsku je štvrtá najväčšia v Európe a môže zabezpečiť, že krajina bude mať dostatok plynu v zime aj v prípade prerušenia dodávok cez Ukrajinu. Maďarsko môže tiež dovážať plyn cez plynovod z Rakúska.

Súvisiace články

Aktuálne správy