Obchodná bilancia Japonska sa v júni opäť skončila s deficitom

Zahranično-obchodná bilancia Japonska sa v júni opäť skončila s deficitom, už 24. mesiac v rade. Dôvodom je zvyšovanie dovozu fosílnych palív po havárii v jadrovej elektrárni Fukušima v marci 2011. Aj oslabovanie jenu brzdí snahu Tokia o zlepšenie obchodnej bilancie. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
Podľa najnovších štatistík obchodný schodok Japonska v júni síce klesol na 822,2 miliardy jenov (6,02 miliardy eur) z májových 910,8 miliardy JPY, no tento výsledok aj tak sklamal ekonómov. Očakávali totiž, že sa zníži na 642,9 miliardy JPY.
Dôvodom je nárast júnového dovozu do Japonska medziročne o 8,4 % na 6,76 bilióna JPY, zatiaľ čo vývoz sa znížil o 2 % na 5,94 bilióna JPY.
Pod rast dovozu sa opäť podpísali ropa a plyn. Konkrétne júnový import ropy stúpol o 8,3 % a dovoz skvapalneného plynu sa zvýšil medziročne o 7,6 %. A navyše, klesajúci kurz jenu prispel k zvýšeniu hodnoty importu. Výsledkom bol väčší, ako očakávaný schodok obchodnej bilancie Japonska.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že export do Ázie ako celku sa v sledovanom období znížil medziročne o 3,8 %, ale export do Číny vzrástol o 1,5 %. Klesol však aj vývoz z Japonska do USA, a to o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy