Dôvera britských spotrebiteľov na 9-ročnom maxime

Index spotrebiteľskej dôvery v krajine, ktorý zostavuje výskumná firma GfK, stúpol v máji z aprílovej úrovne -3 body na hodnotu 0. Dostal sa tak na najlepšiu úroveň od apríla 2005.

Dôvera britských spotrebiteľov sa v máji dostala na najvyššiu úroveň za viac ako deväť rokov, čo sa považuje za ďalší znak posilňovania ekonomiky. Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje výskumná firma GfK, stúpol z aprílovej úrovne -3 body na hodnotu 0. Dostal sa tak na najlepšiu úroveň od apríla 2005. Zároveň prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že hodnota indexu sa zlepší na úroveň -2 body.

Britská ekonomika v uplynulom roku výrazne ožila, čo podľa GfK podporilo náladu, hoci slabý rast miezd znamená, že finančná situácia väčšiny domácností sa príliš nezlepšila. Skutočným motorom zlepšenia indexu spotrebiteľskej dôvery je podľa Nicka Moona, riaditeľa sociálneho výskumu firmy GfK, hodnotenie celkovej ekonomickej situácie. Hodnotenie vlastných podmienok domácností bolo menej pozitívne.

Britská centrálna banka očakáva, že ekonomika krajiny sa v tomto roku zväčší o 3,4 %, čo by bolo najrýchlejšie tempo jej rastu od roku 2007. Britská obchodná komora (BCC) v piatok vylepšila svoju prognózu hospodárskeho rastu krajiny a predpovedá, že v tomto roku ekonomika posilní o 3,1 %. Doteraz odhadovala, že tohtoročný hospodársky rast Británie bude na úrovni 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy