Podniky v priemysle zvyšujú svoj optimizmus

Nálada v slovenskom priemysle podľa prieskumu Štatistického úradu SR stúpa. V máji pomohli najmä lepšie očakávania rastu priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Priemyselné podniky na Slovensku vnímajú situáciu opäť o čosi pozitívnejšie. Podľa pravidelného konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR totiž v máji opäť stúpla hodnota indikátora dôvery v priemysle, tentokrát o 2 body na hodnotu 1,3 bodu. Približuje sa tak už k svojmu dlhodobému priemeru, za ktorým zaostáva už iba o 0,7 bodu. Vývoj indikátora podľa štatistikov v máji ovplyvnil hlavne očakávaný rast priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Trend priemyselnej produkcie v máji mal klesajúcu tendenciu, jeho hodnotenie sa znížilo o 1 bod na 13 bodov a jeho úroveň je 3 body pod hranicou dlhodobého priemeru. Pokles uviedli hlavne v dodávke elektriny, plynu a pary, ale vo väčšine odvetví bol zaznamenaný rast, a to najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, v dodávke vody a vo výrobe strojov a zariadení.

Saldo celkového dopytu po priemyselnej produkcii sa oproti predchádzajúcemu obdobiu zvýšilo o 1 bod na záporných 11 bodov. Rast dopytu však neavizujú v žiadnom odvetví priemyslu. Viac ako štyri pätiny respondentov považujú dopyt za dostatočný a 12 % respondentov ho pokladá za nedostatočný. Najvýraznejší pokles dopytu predpokladajú vo výrobe strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov a elektrických zariadení.

Hodnotenie pri zahraničnom dopyte sa vyvíjalo podobne, keď sa zvýšilo o 1 bod na záporných 9 bodov, pričom podobne ako pri domácom dopyte sa neočakáva rast v žiadnom priemyselnom odvetví okrem výroby textilu a odevov. Pokles dopytu na zahraničných trhoch uvádzajú hlavne vo výrobe potravín, drevených a papierových výrobkov a vo výrobe strojov a zariadení. Podiel respondentov, ktorí považujú úroveň zahraničného dopytu za dostatočnú, dosiahol 84 %.

Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle sa oproti aprílu nezmenilo a ostalo na úrovni mínus 9 bodov. Výraznejší pokles zásob predpokladajú hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov. Naopak, rast zásob sa očakáva najmä v ťažobnom a chemickom priemysle a vo výrobe strojov a zariadení. Až 88 % respondentov vážených produkciou považuje ich stav za primeraný.

Priemyselnú produkciu na nasledujúce tri mesiace v máji vnímali podniky lepšie o 5 bodov a hodnotenie tak stúplo na 6 bodov. Zvýšenie produkcie predpokladajú najmä vo výrobe elektrických zariadení, dopravných prostriedkov a drevených a papierových výrobkov, podľa regiónov v Nitrianskom a Žilinskom kraji. Naopak mierny pokles avizujú vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov prípadne v dodávke elektriny, plynu a pary, podľa regiónov len v Trnavskom kraji.

Hodnotenie očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov v máji pokleslo, oproti aprílu o 4 body na hodnotu 2 bodov. So znižovaním cien počítajú najvýraznejšie vo výrobe potravín. Zvyšovanie cien predpokladajú hlavne v dodávke elektriny, plynu a pary.

Saldo zamestnanosti sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížilo o 2 body na záporných 9 bodov. Znižovanie počtu zamestnancov sa očakáva výraznejšie v dodávke elektriny, plynu a pary, v chemickom priemysle a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií. Podľa veľkosti v podnikoch s 1 000 a viac zamestnancami a podľa regiónov hlavne v Košickom a Bratislavskom kraji. Naopak zvyšovanie počtu zamestnancov predpokladajú hlavne vo výrobe strojov a zariadení, elektrických zariadení a dodávke vody, hlavne v Žilinskom kraji. So stabilizáciou zamestnanosti vo svojich podnikoch počíta 70 % respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy