Digitálna náhrada práce, prispôsobme sa jej čo najskôr

, Project Syndicate Foto: YT

Digitálne technológie sa opäť postarajú o zmenu globálneho hodnotového reťazca a tým pádom aj štruktúry svetovej ekonomiky. Čo potrebujú o tomto procese vedieť firmy, občania a tvorcovia politiky, aby boli schopní prispôsobiť sa novým skutočnostiam?

Digitálne technológie zvýšili efektivitu a výrazne znížili dodacie lehoty. Kapitál sa stal mobilný, práca už menej, preto sa hospodárske činnosti ako je výskum, výroba, dizajn a pod. usadili v regiónoch, kde je relatívne lacná pracovná sila a ľudský kapitál.

Lineárny model globálnych dodávateľských reťazcov, v ktorom sa produkt z bodu A konzumuje v bode B, bol nahradený zložitejším modelom, ktorý je síce roztrieštený, ale z distribučného hľadiska účinnejší. Medzitým sa dramatická zmena udiala aj na strane dopytu, z rozvíjajúcich sa ekonomík sa stali krajiny so strednými príjmami. Rastúce rozvojové krajiny, ktoré predtým vytvárali len relatívne malý segment globálneho dopytu, sa stali hlavným konzumentom.

Globálne zásobovacie reťazce sa opäť zmenili, prispôsobili sa strane ponuky aj dopytu. K mnohým ponúkaným službám koncového, či čiastkového dopytu sú potrebné odborné znalosti, skúsenosti, informácie a komunikácia. Naopak nie je potrebná geografická blízkosť, alebo fyzický pohyb tovaru. Táto transformácia zahŕňa milióny ľudí napojených na globálnu ekonomiku, so značnými dôsledkami na chudobu, ceny, mzdy a na rozdelenie príjmov.

Druhá vlna digitálnych technológií, potenciálne ešte väčšia, nahrádza pracovnú silu už aj v riešení komplexnejších úloh. V sektore služieb je už tento proces spustený, stačí sa pozrieť na bankomaty, on – line bankovníctvo, integrované firemné riadiace systémy, či mobilné platobné riešenia. Tento postup ovplyvňuje aj výrobný proces, kde 3D tlačiarne a roboty nahrádzajú pracovnú silu.

Prvá vlna digitálnych technológií podporovala firmy v tom, aby sa vrhli na nevyužité pracovné sily a  absorbovali ich. V tejto fáze je hlavným hľadiskom znižovanie nákladov nahradením pracovnej sily. Táto transformácia má ale významné vedľajšie účinky. V prípade fyzických produktov sú to náklady na skladanie, logistiku, dopravu a náklady plynúce zo zlých prognóz trhu. Avšak vďaka digitálnej kapitálovointenzívnej technológii sa produkcia nevyhnutne presúva na konečné trhy, nech sú už kdekoľvek. Táto relokalizácia spôsobí významné pohyby v štruktúre globálnych distribučných sietí.

Extrémnym príkladom je 3D tlač, ktorá umožňuje vytvárať širokú škálu výrobkov, ako sú budovy, tenisky, časti lietadiel, pekne vrstvu po vrstve. Po tom, čo sa náklady na túto technológiu znížia, nebude ťažké si predstaviť, že výroba bude plne lokalizovaná a prispôsobená špecifikám kupujúceho. Navyše produkcia bude závisieť od aktuálneho dopytu, bez potreby vytvárať zásoby na základe prognóz. V istom zmysle to bude znamenať skrátenie dodávateľského reťazca.

Medzitým, na iných digitálnych základoch postavená robotika, nebude obmedzená len na sektor výroby. Najväčšiu pozornosť dnes pútajú autá bez vodičov, či bezpilotné drony. Nemenej významné budú dôsledky aj z hľadiska logistiky.

Rozvojové krajiny vo svojej rannej fáze rastu musia tieto trendy pochopiť. Pracovná sila, bez ohľadu na to, aká je lacná, bude čoraz menej dôležitá pre rast. Spracovateľský priemysel s intenzívnym využívaním pracovnej sily sa už len ťažko dokáže zapojiť do globálneho konkurenčného boja s rozvinutými krajinami.  

Proces relokalizácie je viditeľný všade, aj v krajinách s nízkymi príjmami. Výroba ale úplne nezmizne, len bude čoraz menej náročná na pracovnú silu. Každá krajina sa bude musieť skutočne transformovať a na základe modelu digitálnych technológií zmeniť svoj model rastu, resp. ľudský kapitál tak, aby podporila vývoj novým smerom.

Aj maloobchodný sektor prejde transformáciou. On – line obchod, a s ním súvisiaca logistika, sa čoraz viac rozširuje medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami. V skutočnosti on- line obchodovanie zrýchli  celkový spotrebiteľský trh. Informovaní účastníci trhu očakávajú, že nový maloobchodný model bude tvorený kombináciou on – line a tradičných foriem. Príkladom môže byť 3D tlač, ktorá môže pracovať ako kombinácia výroby na vyžiadanie, on – line mobilných platobných prostriedkov a sociálnych médií.

Hlavné úlohy v dnešnom meniacom sa svete budú zohrávať nápady a digitálny kapitál, nie tovar, služby a tradičný kapitál. K tomuto treba prispôsobiť myslenie, politiku, investície (najmä  investície do ľudského kapitálu). Vyžaduje to aj zmeny vo vytváraní nových pracovných miest a v distribučných modeloch. Nikto presne nevie, ako sa tento proces odohrá. Na pochopenie môže byť na začiatok dobrým odrazovým mostíkom to, ak sa budeme snažiť tieto zmeny zmapovať podľa toho, akým smerom sa trendy v technológiách vydajú.
 

Autorom je Michael Spence, laureát Nobelovej ceny za ekonómiu.

Súvisiace články

Aktuálne správy