Americký HDP v prvom kvartáli oslabil

Podľa revidovaných údajov sa hrubý domáci produkt krajiny medziročne zmenšil o 1 %.

Ekonomika USA sa v prvom kvartáli tohto roka prvýkrát za tri roky zmenšila. Negatívne ju totiž ovplyvnila tuhá zima, ale existujú známky oživenia aktivity. Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok informovalo, že podľa revidovaných údajov hrubý domáci produkt (HDP) sa medziročne zmenšil o 1 %. Išlo o najhorší výkon ekonomiky USA od prvého kvartálu 2011. Dôvodom bolo výrazne pomalšie tempo tvorby zásob a väčší obchodný deficit, ako sa pôvodne predpokladalo.

Podľa predošlého vládneho odhadu sa americký HDP v prvom štvrťroku zväčšil o 0,1 %. Nie je zriedkavé, že vláda USA výrazne reviduje odhad vývoja HDP, keďže pri predbežnom odhade nemá úplne údaje. Revízia nadol však bola väčšia, ako trh očakával. Ekonómovia predpokladali, že revidované údaje ukážu pokles HDP o 0,5 %.

Americké firmy v období januára až marca akumulovali zásoby v hodnote 49 mld. USD, čiže v podstatne menšom objeme ako naznačoval minulomesačný odhad, podľa ktorého vytvorili zásoby v sume 87,4 mld. USD. Išlo o najmenší stav zásob za posledný rok a výsledkom je, že zásoby hospodárskemu rastu ubrali 1,62 percentuálneho bodu. Hoci pokles exportu nebol až taký prudký, ako sa pôvodne myslelo, rast dovozu bol silnejší. Výsledný obchodný deficit tak rastu HDP ubral 0,95 percentuálneho bodu. Spotrebiteľské výdavky však stúpli o 3,1 %. Podľa predchádzajúceho odhadu vzrástli o 3 %.

(1 EUR = 1,3612 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy