Epochálna udalosť: Putin založil Eurázijsku úniu, toto spojenectvo má dobyť svet

, ČTK Foto: SITA

Prezidenti Ruska, Kazachstanu a Bieloruska vo štvrtok v kazašskej metropole Astane podpísali zmluvu o vzniku euroázijskej ekonomickej únii (EAHU). Jednotný euroázijský trh so 170 miliónmi obyvateľov, ktorý má vzniknúť 1. januára 2015, má byť po Európskej únii, Spojených štátoch a Číne ďalším centrom svetovej ekonomiky.

Najväčšou tragédiou 20. storočia bol rozpad Sovietskeho zväzu, vyhlásil v minulosti ruský prezident Putin. Túžba po obnovení zašlej slávy Ruska a mocenské ambície súčasného vládcu Kremľa však dnes oslavujú malé víťazstvo. Obnoviť Sovietsky zväz sa síce nepodarilo, ale dnes sa rodí vízia euroázijskej únie, o ktorej ruský prezident dlho sníva.

Vznik rusko – kazašsko – bieloruskej colnej únie a jednotného trhu majú do konca roka potvrdiť parlamenty všetkých troch signatárskych krajín, čo sa považuje len za formalitu. Ešte tento rok by sa k paktu mali pripojiť Kirgizsko a Arménsko. Iniciátor únie Rusko dúfa, že nasledovať budú ďalšie postsovietske štáty.

Celkový hrubý domáci produkt troch integrovaných ekonomík dosahuje sumu 2,7 bilióna dolárov. Kľúčovú úlohu v novom zoskupení bude hrať podľa očakávania Rusko. Zmluva predpokladá voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a pracovných síl a koordináciu rozvoja kľúčových hospodárskych sektorov. Hlavným výkonným orgánom sa stane Eurázijská hospodárska komisia.

Rusko dlho dúfalo, že členom EAHU bude aj Ukrajina, podľa niektorých ruských hospodárskych expertov bez Kyjeva je únia obyčajným torzom. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa síce vlani v prospech hospodárskych zväzkov s Ruskom vzdal pripravovaného pridruženia Ukrajiny k EÚ, avšak jeho februárový pád aproximáciu Moskvy a Kyjeva zastavil. "Prezidenta majú nového, ale hospodársky kolaps zostal. Ak novému vedeniu dôjde, v akej je krajina situácii, príde k rozumu a vydá sa hľadať kompromis," komentoval vzťahy s Ukrajinou bieloruský expert Alexander Švec.

Ukrajina ale záujem o EAHU nejaví a vydáva naopak silné signály, že rezignuje na členstvo v SNS. Len malou náplasťou je pre Rusko ústretový postoj Kirgizska a hlavne Arménska, ktoré sa kvôli budúcemu členstvu v EAHU integrácie s Európou zrieklo.

Žiadna zo signatárskych krajín podľa šéfa Kremľa nestratí svoju zvrchovanosť. Rusko, Kazachstan a Bielorusko dostanú možnosť posilniť svoje pozície na svetových trhoch, povedal Putin. EAHU sa podľa neho stane "príťažlivým strediskom hospodárskeho rozvoja".

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev spája nové zoskupenie s nádejou, že z hospodárskeho strediska Kazachstanu Alma – Aty sa stane "svetové finančné centrum". Jeho nádeje posilňuje skutočnosť, že sídlom finančného regulátora EAHU bude práve Kazachstan. Najvyšší súd EAHU má mať svoje sídlo v Bielorusku, Eurázijská hospodárska komisia bude ako hlavný výkonný orgán úradovať v Rusku.

Podľa ruských ekonómov je podstatou EAHU nielen colná únia, ktorá medzi zúčastnenými krajinami funguje už od roku 2010, ale aj koordinácia finančných systémov a regulácia hospodárskej politiky v priemysle, poľnohospodárstve a doprave. Zavedenie jednotnej meny a vytvorenie jednotného energetického trhu zatiaľ pakt nepredpokladá.

O voľný trh s plynom a ropou má podľa minských médií záujem hlavne Bielorusko, ktoré je na ruských energetických surovinách na rozdiel od Kazachstanu plne závislé. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko má podľa agentúry Interfax voči zmluve určité výhrady. Dokument dnes však označil za prijateľný kompromis. Bielorusko sa počas prípravy zmluvy sťažovalo, že Moskva sa snaží "nalinkovať" nielen formy hospodárskej spolupráce, ale aj politický život zúčastnených štátov.

Rovnaké obavy mal údajne aj Kazachstan. Dnes ale Nazarbajev vyhlásil, že zmluva o vzniku EAHU je "dobre vyvážený dokument, ktorý rešpektuje záujmy všetkých troch štátov".

Celkom reálne ale už dnes Rusko vidí možnosť úzkej spolupráce medzi EAHU a Európskou úniou. Podľa predstáv niektorých ruských ekonómov by sa EAHU mohla stať mostom medzi hospodárskym priestorom Európy a Číny. Brusel sa však pozerá na integračné snahy Moskvy s nedôverou a perspektívu "jednotného hospodárskeho prostredia od Lisabonu po Vladivostok" odbíja v lepšom prípade mlčaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy