Španielsky HDP rástol tretí kvartál v rade

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa španielska ekonomika v prvom kvartáli zväčšila o 0,4 %, medziročne vzrástla o o 0,5 %

Španielska ekonomika v prvom kvartáli posilnila, keď ju podporilo zotavenie domáceho dopytu. Podľa konečných údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad krajiny, hrubý domáci produkt (HDP) za január až marec v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnil o 0,4 % a medziročne sa zväčšil o 0,5 %. V medzikvartálnom porovnaní HDP rástol tretí štvrťrok v rade. To naznačuje, že štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny sa zotavuje po najhlbšom prepade vo svojej povojnovej histórii.

Domáci dopyt v prvom kvartáli zvýšil španielsky HDP o 0,7 percentuálneho bodu. K aktivite v ekonomike prispel pozitívnou mierou prvýkrát po 14 kvartáloch, keď ešte v predchádzajúcom štvrťroku ubral z HDP 0,6 percentuálneho bodu. Domáci dopyt, ktorý v Španielsku zodpovedá za zhruba dve tretiny výkonu ekonomiky, bol od kolapsu bubliny na tamojšom realitnom trhu v roku 2008 brzdou rastu. Súkromná spotreba sa však zotavuje, čo tento týždeň naznačili aprílové údaje o raste maloobchodných tržieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy