Rast švajčiarskej ekonomiky sa zrýchlil

Hrubý domáci produkt krajiny v období januára až marca medzikvartálne posilnil o 0,5 %. V poslednom kvartáli vlaňajška bol rast na úrovni 0,2 %.

Zotavujúci sa export a mierna zima pomohli švajčiarskej ekonomike zrýchliť tempo rastu v prvom štvrťroku po slabom záverečnom kvartáli vlaňajška. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období januára až marca medzikvartálne posilnil o 0,5 %. Informoval o tom v stredu Štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti (SECO). V poslednom kvartáli minulého roka bol medzikvartálny rast švajčiarskej ekonomiky iba na úrovni 0,2 %.

Medziročne švajčiarske hospodárstvo v prvom štvrťroku vzrástlo o 2 %. V predchádzajúcom kvartáli medziročne posilnilo o 1,7 %. Najnovšie údaje ukázali, že export krajiny sa postupne zotavuje. Vývoz vozidiel, chemikálií a farmaceutických produktov pomohol medzikvartálnemu rastu celkového exportu o 2,2 %. Súkromná spotreba avšak v prvom štvrťroku posilnila iba o 0,1 %. „Súkromná spotreba sa spomalila. Firmy zostávajú opatrné a zdráhajú sa vynakladať financie na zariadenie,“ povedal ekonóm Credit Suisse Maxime Botteron.

Súvisiace články

Aktuálne správy