Banky v eurozóne poskytli súkromnému sektoru v apríli menej úverov

Objem úverov, ktoré banky v eurozóne poskytli v apríli firmám aj domácnostiam, opäť klesol napriek mimoriadne uvoľnenej menovej politike Európskej centrálnej banky (ECB). Vyplýva to z najnovších údajov ECB, ktoré dnes zverejnila agentúra Reuters.
ECB pritom znížila úrokové sadzby takmer na nulu, rozšírila zoznam aktív, ktoré prijíma výmenou za úvery komerčným finančným ústavom, a do bankového systému vytrvalo pumpuje likviditu. No aj napriek tomu sa jej nepodarilo presvedčiť banky, aby začali poskytovať viac úverov reálnej ekonomike. Inými slovami, stimuly, ktorými sa ECB snaží podporiť hospodársky rast, sa stále v plnej miere nepremietli do širšej ekonomiky.
Teraz ECB spúšťa rozsiahle a prísne záťažové testy veľkých bánk eurozóny, ktoré majú preveriť ich finančnú silu a odolnosť, čo je tiež dôležité pre oživenie úverov.
Z aprílových údajov ECB však vyplýva, že objem úverov, ktoré komerčné banky poskytli v apríli súkromnému sektoru, medziročne klesol o 1,8 %, čo je síce menej ako v marci, keď sa znížil o 2,2 %, ale ekonomika by potrebovala, aby začal rásť.

Súvisiace články

Aktuálne správy