Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny v máji vzrástla

Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny tento mesiac vzrástla, a to viac, ako analytici očakávali. Motorom jej rastu bolo najmä výrazné zlepšenie nálady domácností. Informovali o tom na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK) a agentúra RTTNews.
Z výsledkov najnovšieho prieskumu EK vyplýva, že kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja ekonomiky menovej únie indikátor ekonomického sentimentu (IES) sa v prípade eurozóny v máji 2014 zvýšil na 102,7 bodu z aprílových 102 bodov. Analytici pritom odhadovali, že vzrastie len na 102,2 bodu.
Dôvera v ekonomiku v celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) v sledovanom období vzrástla o niečo menej. Presnejšie, májová hodnota IES celej únie sa zvýšila medzimesačne o 0,2 bodu na 106,5 bodu.
Z prieskumu zároveň vyplynulo, že v 18 krajinách, ktoré platia eurom, sa podnikateľom v priemysle tento mesiac nálada zlepšila a hodnota príslušného indexu stúpla na -3 body z -3,5 bodu v apríli. Aj dôvera podnikateľov v sektore služieb v máji mierne vzrástla, medzimesačne o 0,3 bodu na 3,8 bodu, len v prípade maloobchodníkov zostala májová hodnota indexu dôvery na aprílovej úrovni 2,5 bodu.
No najvýraznejšie sa tento mesiac zlepšila nálada domácností v eurozóne. Ich dôvera v ekonomiku bloku vzrástla z aprílových -8,6 bodu na -7,1 bodu v máji, čo je najvyššia úroveň od septembra 2007.
Separátny prieskum zase odhalil, že indikátor podnikateľskej klímy v eurozóne sa po aprílovom poklese tento mesiac mierne zvýšil, medzimesačne o 0,09 bodu na 0,37 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy