Objem úverov súkromnému sektoru eurozóny klesol

Objem pôžičiek súkromnému sektoru eurozóny v apríli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška oslabil o 1,8 % po marcovom medziročnom poklese o 2,2 %.

Objem úverov poskytnutých domácnostiam a firmám v eurozóne v apríli opäť poklesol napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) uplatňuje mimoriadne voľnú menovú politiku. Objem pôžičiek súkromnému sektoru v apríli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka oslabil o 1,8 %. Informovala o tom v stredu ECB. V marci sa objem úverov súkromnému sektoru v eurozóne medziročne zmenšil o 2,2 %.

ECB znížila úrokové sadzby blízko k nule, napumpovala do bankového sektora dodatočnú likviditu a rozšírila škálu aktív, ktoré prijíma ako zábezpeku pri poskytovaní financií. Tieto opatrenia však zatiaľ nedokázali uvoľniť poskytovanie úverov reálnej ekonomike. ECB v súčasnosti realizuje dôkladné hodnotenie bilancií najväčších bánk s cieľom očistiť ich od zlých úverov, aktualizovať oceňovanie kolaterálov a upraviť kapitál, aby mohli v budúcnosti zvýšiť poskytovanie úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy