Počet nezamestnaných v Nemecku sa v máji nečakane zvýšil

Počet nezamestnaných v Nemecku tento mesiac nečakane vzrástol, prvýkrát po polroku vytrvalého poklesu. To signalizuje, že zotavovanie najväčšej európskej ekonomiky stráca dynamiku. Vyplýva to z predbežného odhadu Spolkového úradu práce, ktoré zverejnila agentúra Bloomberg.
Podľa najnovších údajov sa počet nezamestnaných v Nemecku na sezónne upravenej báze zvýšil tento mesiac oproti aprílu o 23.937 na 2,905 milióna ľudí. Analytici pritom naopak očakávali, že sa ich počet zníži o 15.000 osôb.
Čo sa týka miery nezamestnanosti, tá sa po úprave o sezónne vplyvy udržala na aprílovej úrovni 6,7 %, čo je viac ako dvojročné minimum a zároveň v súlade s očakávaniami ekonómov.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že v západnej časti Nemecka pribudlo v máji 16.018 nezamestnaných a na východe krajiny ich počet stúpol o 7919 osôb.
Nárast počtu nezamestnaných v medzimesačnom porovnaní môže byť podľa analytikov aj dôsledkom tohoročnej miernej zimy, vďaka ktorej začali sezónne práce oveľa skôr ako po iné roky.
Nemecký trh práce je aj napriek májovému zvýšeniu počtu nezamestnaných na tom stále veľmi dobre v porovnaní s mnohými ostatnými štátmi eurozóny aj celej Európskej únie. V Španielsku je napríklad bez práce každý štvrtý obyvateľ v produktívnom veku a miera nezamestnanosti v eurozóne bola v marci na úrovni 11,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy