Tri najpálčivejšie témy pre novozvolený Európsky parlament

, CNBC Foto: SITA

Na nový Európsky parlament čaká poriadna drina, 751 novo zvolených členov parlamentu bude reprezentovať záujmy 500 miliónov v mnohých prípadoch nespokojných Európanov z 28 členských štátov EÚ. Poznáte najvážnejšie riziká, ktoré ohrozujú ekonomickú a politickú úniu?

Euroskepticizmus
Antieurópsky sentiment sa Európou šíri ako epidémia. Poháňa ho nespokojnosť plynúca z dlhovej krízy eurozóny a prísnych úsporných opatrení, ktoré na problémové krajiny uvalili európske autority. Euroskeptické strany vo voľbách získali 143 kresiel, teda necelú pätinu, a to hlavne vo Francúzsku, Veľkej Británii, Grécku a Dánsku. Drvivé víťazstvo euroskeptikov vo Francúzsku bolo veľkým prekvapením, Národný front na čele s Marine Le Penovou získal štvrtinu hlasov.

Paradoxne tak dochádza k situácii, keď čoraz väčšia časť Európskeho parlamentu aktívne usiluje o jeho zrušení. "Polarizovaný parlament je problém, pretože nebude presadzovať to, čo voliči chcú," vysvetľuje Mats Persson, riaditeľ think tanku Open Europe. "Ľudia si želajú skôr strednú cestu medzi 'úplnou Európou' a ' Neeurópou '. Chcú menej únie, ale aby bola lepšia. Táto voľba bude ale kvôli polarizácii parlamentu popieraná."

Podľa analytikov z Bank of America Merrill Lynch Rubena Segura – Cayuela a Laurence Boona možno očakávať vplyv na trhy vplyvom rastúcej fragmentácie európskych inštitúcií. "Podľa nášho názoru zabráni táto situácia ďalšej integrácii, čo oslabí hospodársku politiku a povedie k ďalším komplikáciám v regulácii finančného trhu," píše sa v správe.

Pomalý rast
Posledné štatistiky o ekonomickom raste stále nenapovedajú tomu, že by v Európe štartovalo silnejšie oživenie. Počas prvého kvartálu rástol HDP v krajinách EÚ o 0,3 %, zatiaľ čo ekonomika eurozóny posilnila len o 0,2 %. Niektorým stredomorským štátom sa vskutku nedarilo. Pokles ekonomiky vykázali Taliansko, Cyprus a Portugalsko. "Voľby sa konali v čase, keď eurozóna pokrivkáva na ceste k oživeniu. Je poznať únavu z reforiem a riadenie celého bloku tak zostáva v troskách," píše Nicholas Spiro, výkonný riaditeľ Spiro Sovereign Strategy.

Horšie údaje znamenajú ďalší tlak na Brusel, ktorý je z ekonomických neúspechov obviňovaný, napriek tomu, že daňová a výdavková politika zostáva v právomoci národných vlád. "Brusel bude určite bojovať o to, aby hral kľúčovú úlohu," verí Persson a vyzdvihuje jednu oblasť, kde môže Európsky parlament zasiahnuť. "Brusel by mohol pomôcť maximalizovať potenciál jednotného trhu, ktorý je hlavným rastovým nástrojom Európskej únie."

Slabé firmy
Výkon ekonomiky vychádza zo sily firiem pôsobiacich v regióne. Tým európskym sa ale od dlhovej krízy nedarí. Prísne fiškálne programy úspor zasiahli spotrebiteľské výdavky, firmám navyše nepomáha ani menový vývoj. Silné euro zdražuje ich vývoz na svetovom trhu. Posledné dáta odhalili, že ekonomická aktivita v eurozóne v máji spomalila. Arnaldo Abruzzini z Eurochambres, ktoré reprezentujú 20 miliónov firiem z Európy, identifikuje hlavné problémy európskeho podnikateľského prostredia. Tým najdôležitejším je prístup k financovaniu.

Úverová aktivita je znakom prosperujúcej ekonomiky, avšak úverov pre firmy a domácnosti v marci ďalej ubúdalo, čo možno pričítať protirečiacemu prístupu autorít k bankovému sektoru. "Na jednej strane požadujeme od bánk, aby sa rekapitalizovali a posilnili, a na druhej strane chceme, aby požičiavali malým podnikom, ktoré majú spravidla veľmi rizikový profil," upozorňuje Abruzzini.

Brusel by podľa neho mal tlačiť na osamostatnenie bankových aktivít, oddeliť komerčné a investičné bankovníctvo, aby sa rozprúdila úverová aktivita. Obmedzenia regulácie pre firmy by podľa Perssona znamenalo stimul a mohla by to byť agenda nového Európskeho parlamentu. "Je tu ešte stále príliš byrokracie," usudzuje Persson. "Brusel by mohol veľmi rýchlo zlepšiť svoju reputáciu a pomôcť firmám, keby ich nechal trochu 'viac dýchať'."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy