Zisk maloobchodnej siete Ahold sa v 1. kvartáli prepadol na 50 mil. eur

Holandský maloobchodný reťazec Ahold oznámil, že za 1. kvartál tohto roka dosiahol čistý zisk na úrovni 50 miliónov eur, čo je výrazný prepad v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, keď zisk dosiahol takmer 2 miliardy eur. Dôvodom je na jednej strane vyčlenenie rezerv na právne spory a na druhej mimoriadny príjem v 1. štvrťroku 2013 v dôsledku predaja časti aktív. Informoval o tom portál RTTNews.
Spoločnosť uviedla, že zisk na akciu dosiahol 0,05 eura, zatiaľ čo za 1. kvartál 2013 to bolo 1,79 eura, keď zisk v danom období predstavoval 1,95 miliardy eur.
Najvýraznejšie sa v prepade zisku odrazil mimoriadny príjem v 1. kvartáli minulého roka za predaj švédskej siete ICA. Ten vtedy Aholdu vyniesol 1,75 miliardy eur. Spoločnosť okrem toho vyčlenila 215 miliónov eur na urovnanie sporu v USA, kde čelila hromadnej žalobe za praktiky jej bývalej dcérskej distribučnej spoločnosti Foodservice. Tá sedem rokov až do roku 2005 nadsadzovala ceny, čím finančne poškodila viaceré nemocnice a reštaurácie v štáte Connecticut.
Prevádzkový zisk dosiahol 380 miliónov eur, čo medziročne predstavuje rast o 9,5 %. Tržby mierne klesli z 10,07 miliardy eur na 9,82 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy