Ruský ropný koncern Lukoil sa chce viac zamerať na plynárenský sektor

Lukoil, najväčšia súkromná ropná firma v Rusku, plánuje zvýšiť svoje aktivity v oblasti ťažby plynu, pričom uvažuje o spolupráci s plynárenskou spoločnosťou Gazprom na východe Ruska. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvolala na informácie denníka Kommersant.
„Ropné ložiská sú už dosť vyčerpané, najmä v tradičných regiónoch Lukoilu, ako je napríklad Nenetský región. Je iba logické, že sa snaží viac zameriavať na plyn,“ citoval denník nemenované zdroje.
Gazprom a Lukoil podpísali minulý týždeň počas ekonomického fóra v Petrohrade strategické partnerstvo na roky 2014 až 2024. Na základe tejto dohody by firmy mohli spolupracovať na ruskom kontinentálnom šelfe, ako aj v iných oblastiach, ako sú napríklad Kaspické more, východná Sibír či Ďaleký východ.
Najviac pravdepodobnou pre spoluprácu sa ukazuje byť východná Sibír. Aj keď Lukoil nemá v tomto regióne žiadne plynárenské aktíva, podľa zdrojov „je región zaujímavý a v partnerstve s Gazpromom tam môže začať pôsobiť“. Ďalším z možných regiónov na ťažbu plynu Lukoilom je Uzbekistan, kde má firma už tri rozbehnuté projekty v oblasti ťažby ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy