Desať rukolapných dôvodov prečo americkí investori milujú Nemecko

, VG;AmCham Foto: SITA

Americká obchodná komora v Nemecku AmCham vo svojej štúdii poukázal na to, prečo sa v súčasnom Nemecku cítite investori z USA dobre. Závery tejto štúdie podrobne študujú aj druhej strane Atlantiku, nemeckí tvorcovia tak očakávajú medzinárodné uznanie.

Na konci minulého týždňa Angela Merkelová opakovane a dôrazne bránila naplánovanú transatlantickú dohodu o voľnom obchode medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou. "Je to veľký projekt, za ktorý stojí za to bojovať." Predpokladá, že dohoda by mohla byť uzavretá „v priebehu budúcich rokov." Hlavným cieľom zúčastnených krajín je harmonizácia platných pravidiel a predpisov, v dôsledku čoho by sa znížili náklady a zvýšila prosperita zúčastnených krajín.

Nemecká kancelárka poznamenala, že "každá skúsenosť týkajúca sa voľného obchodu bola pre nás dobrou skúsenosťou." Na margo kritických námietok poznamenala, že by sa malo viac hovoriť o tom, koľko pracovných miest vznikne vytvorením transatlantickej dohody o voľnom obchode.

Možno celá táto Merkelovej reč nebola načasovaná náhodne, ale práve pred pár dňami zverejnila Americká obchodná komora v Nemecku  AmCham svoju štúdiu, postavenú na desiatich bodoch, prečo sa americkým spoločnostiam tak veľmi páči v Nemecku. Je samozrejme nevyhnutné pripomenúť skutočnosť, že najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka sú Spojené štáty, práve v Nemecku je väčšina amerických investícií vo výške až 130 miliárd dolárov, čo predstavuje približne 650 000 pracovných miest v tejto krajine.

1 ) Nemecká ekonomika od roku 2010 vykazuje nárast v priemere o 2,1 percenta ročne. To nie je len oveľa rýchlejší rast, než v akejkoľvek inej európskej ekonomike, ale aj prekvapivo dynamický pohľad na krízu eura. Ale čo je ešte dôležitejšie, Nemecký ekonomický výhľad do budúcnosti zostáva jasný. Nemecká ekonomika v najbližších rokoch podľa odhadov porastie o 2 percentá alebo aj viac, a vďaka tomu sa stane jednou z najrýchlejšie rastúcich rozvinutých trhov v globálnom meradle.

2 ) Nemecko sa nachádza v samom srdci Európskej únie, najväčšieho svetového ekonomického regiónu s 507 miliónmi spotrebiteľov ( v Spojených štátoch je ich 317 miliónov). S 80,7 milióna spotrebiteľov je Nemecko tiež najväčším členským štátom EÚ, ktoré má najvyššiu kúpnu silu. Vďaka voľnému pohybu tovaru a služieb už tieto môžu voľne prúdiť medzi všetkými 28 členskými štátmi EÚ.

3 ) Nemecko zohráva vedúcu úlohu pri budovaní obchodných vzťahov. V hodnotení Svetového ekonomického fóra si v kvalite miestnych dodávateľov drží Nemecko štvrté miesto spomedzi 148 testovaných krajín (USA sú na 10. mieste), pokiaľ ide o kvalitu nemeckej infraštruktúry je na 10. mieste (USA na  19. mieste). Navyše Nemecko má tretiu najväčšiu diaľničnú sieť na svete, najväčší vnútrozemský prístav a najväčšie letisko v kontinentálnej Európe.

4 ) Nemecko je svetovou jednotkou v oblasti stavebných strojov, automobilov, chemických látok, liečiv a zelených technológií. Má silnú priemyselnú základňu a vysoký podiel spracovateľského priemyslu: 24 percent hrubej pridanej hodnoty dáva priemysel (v Spojených štátoch je to 12 percent, 10 % vo Francúzsku aj vo Veľkej Británii.)

5 ) Pre viac ako sto rokov znamenalo "Made in Germany" značku vysokej kvality a spĺňalo synonymum pre inovácie. V Nemecku obchodná, akademická a vládna sféra dávajú celkovo na výskum 74,4 miliárd eur, čo je viac, než v ktorejkoľvek inej európskej krajine. Nemecko ponúklo domov pre najväčšiu komunitu výskumných pracovníkov v Európe. Z únijných vedcov až 21 percent žije a pracuje v Nemecku. Štatisticky vychádza na milión obyvateľov 277 medzinárodných patentov, čo je viac ako inde vo svete.

6 ) Nemecké univerzity a vzdelávacie inštitúcie sa dôsledne hlásia k svetovým štandardom. Až 80 % nemeckej pracovnej sily má odborné, alebo vysokoškolské vzdelanie. Ekonomické reformy vynikajúce obchodné výsledky ako aj dohody medzi zamestnávateľmi a odbormi stlačili nezamestnanosť v Nemecku na rekordné minimum 5,6 percenta.

7 ) Nemecká hospodárska politika bola založená na princípe "sociálneho trhového hospodárstva ", ide o kombináciu priemyselnej politiky so sociálnou spravodlivosťou. Firmy, zamestnávatelia a odbory majú dlhú tradíciu vo vytváraní kompromisov pre dosiahnutie všeobecného blaha. V dôsledku toho je veľmi nízky počet dní, počas ktorých by zamestnanci štrajkovali. V rámci EÚ je v Nemecku najstabilnejšie zaťaženie mzdových nákladov, ktoré sa v priebehu posledných desiatich rokov zvýšili iba o 2 percentá ročne.

8 ) Konkurenčné daňové sadzby. V Nemecku je priemerná daňová sadzba pre firmy zhruba 30 percent, čo je atraktívna úroveň v medzinárodnom ponímaní. Pre porovnanie v USA je to približne 40 percent. Nemecko tiež ponúka investorom konkurenčné daňové stimuly, ako aj rad dotácií a rizikového kapitálu. Tieto stimuly, v kombinácii so zásadami riadenia finančného a kapitálového trhu zabezpečujú pre zahraničných investorov stabilitu.

9 ) Nemecko zohráva vedúcu úlohu v budovaní obchodných vzťahov vďaka svojej vysokej úrovni právnej istoty. Nemecký právny systém ochraňuje duševné vlastníctvo a osobné práva. Investori môžu očakávať účinné súdne konania, a čo sa týka zápisu duševného vlastníctva, rovnaké kritériá musia spĺňať Nemci aj zahraniční žiadatelia.

10 ) Nemecko je multikultúrna spoločnosť, s otvoreným myslením. Zhruba 10 percent obyvateľstva nie sú Nemci. 55 percent kapitálu firiem na nemeckej burze (DAX) je v rukách zahraničných vlastníkov. V správnych radách firiem je 30 percent členov zo zahraničia.

V záujme zachovania a dokonca zvýšenia reputácie Nemecka, ako vedúceho investičného prostredia pre zahraničných investorov, AmCham dala nemeckej vláde aj niekoľkých politických odporúčaní. Medzi ne patrí napr. uľahčenie usadenia sa vysokokvalifikovaných zahraničných pracovníkov s cieľom uspokojiť rastúci dopyt. Uvoľnenie imigračných obmedzení sa odporúča aj z dôvodu vyrovnania nepriaznivej demografickej situácie v Nemecku. Energetická politika má podporovať hospodársky rast a investorom zabezpečiť konkurencieschopné ceny. V daňovej politike vyzývajú k obmedzeniu byrokracie kde je to len možné, čo by zahraničným investorom umožnilo zvýšiť svoje investície. Prioritou pre investície má byť vzdelávanie, aby bolo možné udržať schopnosti Nemecka v oblasti výskumu a vývoja.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy