Čo by urobil Warren Buffett, ak by mal znova 23 rokov

, businessinsider Foto: SITA

Každý rok sa tisíce investorov hrnú do Omahy, aby si vypočuli múdrosť Warrena Buffetta a jeho pravej ruky Charlieho Mungera. Šesť hodín, iba s jedinou prestávkou na obed, odpovedajú dve obchodné legendy na otázky zo strany investorov, tlače a analytikov.

Samozrejme medzi najdiskutovanejšími je obchodná spoločnosť Berkshire Hathaway, ale nie je to ani zďaleka jediná téma, ktorej sa tieto ikony venujú. Tento rok istý mladý akcionár z New Jersey požiadal o radu ako podnikať. Jeho otázka znela. Ak by ste boli mladý 23 ročný človek, ktorý nevie programovať, ani stavať roboty, a technológie sú mu cudzie, v akom odvetví by ste začať podnikať?

"Asi by som urobil len to, čo som urobil vo svojich 23 rokoch," odpovedal Buffett. "Zameral sa na investičný biznis, pozrel by som sa na veľa firiem, poradil s množstvom ľudí, a chcel by som sa dozvedieť čo najviac o rôznych priemyselných odvetviach. Jednu vec, ktorú som urobil, keď som mal 23 bolo, že som sa začal zaujímať o podnikanie s uhlím, mal som veľa otázok, ktoré mi pomohli zodpovedať šéfovia ôsmich, alebo desiatich uhoľných spoločností".

"Jednu otázku som položil vždy. Keby mali dať všetky svoje peniaze do priemyselnej spoločnosti a odišli na 10 rokov, ktorá by to bola? A v prípade, že by za rovnakých podmienok niektorú predali, ktorá by to bola a prečo? A keď som takto hovoril s každým v danom priemysle, dozvedel som sa viac, než ktokoľvek iný. Existuje ale veľa spôsobov, ako sa dozvedieť čo najviac o ekonomických charakteristikách  firiem. Ale čítanie, ani osobný kontakt nestačí, potrebujete prejaviť skutočný záujem, naštartovať sa. A čo by vás mohlo naštartovať lepšie ako vypytovať sa napríklad uhoľných spoločností? smeje sa Buffet. 

"Z môjho pohľadu by poisťovníctvo mohlo byť obzvlášť zaujímavé, a snáď by ste jedného dňa mohli byť úspešný pre štart takéhoto podnikania, ak sa budete učiť veci a prídete s niečím čo bude veľmi užitočné. Ale musíte byť otvorený k týmto veciam."

"Môžete skúsiť aj malý trik, ktorý používa Larry Bird, keď ide o novú zmluvu," prihral na smeč Munger. "Áno, my sme to urobili v prípade Salomon. Zavolal som v ôsmich, alebo 10 manažérov. Museli sme sa otvoriť novému podnikaniu a musel som mať niekoho na spustenie tohto biznisu. Tak som sa spýtal, ´kto okrem vás by bol ideálny na túto pozíciu a prečo´? A jeden človek mi povedal, že s ním sa predsa nemôže porovnávať nikto! Bol preč behom niekoľkých mesiacov," dodáva so smiechom Buffet. "Ale nie je to zlý systém. Dalo by sa naozaj veľa naučiť len tým, že sa pýtate. Ľudia radi hovoria. Musíte sa veciam otvoriť a svoje miesto si už nájdete. Nebude hneď prvý deň v týždni, ale nájdete to, čo vás fascinuje. Zistil som to, keď som mal 7 alebo 8. Niekedy to bude chvíľu trvať, ale nájdete to."

"Je to veľmi konkurencieschopné podnikanie," myslí si Munger a pridáva príklad zo svojho života. "Keď som bol na Cal Tech a študoval termodynamiku, bol tam človek, ktorý bol ohromne talentovaný na termodynamiku. Uvedomil som si, že by som nikdy nebol tak šikovný, ako je on v tejto oblasti. Skúšal som aj iné sektory s rovnakými výsledkami, až som skončil tu."

"Ja mám podobnú skúsenosť s atletikou," dodáva so smiechom Buffett.

Súvisiace články

Aktuálne správy