V Česku pribúdajú realitné podvody, vláda pripraví jasné pravidlá

Česko patrí medzi niekoľko krajín, v ktorých realitný trh funguje bez akýchkoľvek pravidiel. Internetový portál iDNES.cz informuje, že v dôsledku takého stavu pribúda realitných podvodov. V uplynulých rokoch sa najväčšie prevalili v Ostrave a Prahe.
Ministerstvo pre miestny rozvoj preto začalo pracovať na príprave zákona, ktorý dá trhu s ročným obratom 5 miliárd Kč (182,23 milióna eur) jasné pravidlá. A to asi polovica transakcií sa uskutočňuje bez spoluúčasti realitných kancelárií.
Pribúdajú prípady dvojnásobného predaja bytu, predaja cudzieho bytu, afér so stavbami, vybielenými účtami, zásadne nevýhodnými zmluvami pre klientov a podobne.
Nová vláda si dala do plánu reguláciu realitného trhu. Jiří Štika z ministerstva uviedol, že upraviť samotnú živnosť vraj nestačí. To už skúsili na Slovensku, ale k zlepšeniu na trhu nedošlo.
Zákon by mal vstúpiť do platnosti v roku 2017. Ministerstvo chce hlavne chrániť spotrebiteľov, pretože už ide o veľmi veľké peniaze a fakt, že bývanie nie je tovar ako každý iný.
Návrh zákona ráta napríklad s povinným poistením zodpovednosti za spôsobenú škodu, s oddelenou správou finančných prostriedkov klientov od prevádzkových financií realitnej kancelárie a nastavením pravidiel pre príjem objednávok do ponuky realitných kancelárií.
Za podstatu zákona sa pokladá vytvorenie registra podnikateľov, ktorý by vykonával dohľad, ako realitné kancelárie plnia povinnosti určené zákonom. Makléri by museli spĺňať aj kvalifikačné podmienky. Niektoré firmy volajú dokonca po registri inzerentov, ten funguje napríklad v Spojených štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy