Na slovensko-poľskom plynovode stále pracujú

Spoločnosti Eustream a Gaz-System sa pripravujú na podanie žiadosti o dotáciu z európskych fondov

Na projekte výstavby slovensko-poľského plynovodu sa stále pracuje. „Pokračujeme v intenzívnej spolupráci s poľskými kolegami zo spoločnosti Gaz-System na príprave projektu,“ povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca slovenského prepravcu zemného plynu, spoločnosti Eustream, Vahram Chuguryan. Podľa neho sa spoločnosti v súčasnosti pripravujú na podanie žiadosti o dotáciu z európskych fondov.

Tak slovenská, ako aj poľská firma, v súčasnosti taktiež pracujú na prípravných prácach projektu. „Venujeme sa administratívnym a formálnym náležitostiam projektu. Nasledovať bude proces výberu inžinierskej a projektovej organizácie, a tiež proces získavania povolení, vrátane environmentálnych,“ dodal Chuguryan. Projekt už má vypracovanú štúdiu realizovateľnosti, ktorá mala podľa neho ukázať, že projekt je technicky realizovateľný. Zatiaľ nie je známe, kedy by sa mohlo začať s výstavbou plynovodu. „To je zatiaľ predčasná otázka, ktorá súvisí s mnohými ďalšími faktormi,“ uviedol Chuguryan.

Eustream je presvedčený, že reálny je aj projekt výstavby plynovodu z bieloruskej obce Kobryn do Veľkých Kapušian. „Minulý rok ruská strana opäť začala tento projekt intenzívnejšie spomínať. Sme pripravení sa spolupodieľať na ktoromkoľvek rentabilnom projekte, ktorý by poskytoval diverzifikáciu trás alebo zdrojov plynu,“ konštatoval pre portál vEnergetike.sk Chuguryan, podľa ktorého v súčasnosti sa o projekte vedú menej intenzívne rokovania na pracovnej úrovni. Projekt, ktorý doviedlo do pomerne pokročilej rozpracovanosti medzinárodné konzorcium plynárenských firiem už v minulej dekáde, nadväzuje na koncept prepojenia Jamalského plynovodu so stanicou Veľké Kapušany.

Súvisiace články

Aktuálne správy