Londýn varuje Škótsko pred nákladmi separácie od Británie

Podľa britského ministerstva financií by odtrhnutie Škótska od Veľkej Británie mohlo stáť škótskych daňových poplatníkov viac ako 1,5 mld. britských libier

Odtrhnutie Škótska od Veľkej Británie by mohlo stáť škótskych daňových poplatníkov viac ako 1,5 mld. britských libier (GBP). Vyhlásilo to v pondelok britské ministerstvo financií. Nastavenie nového systému verejných inštitúcií v Škótsku bude podľa britského ministerstva financií stáť každú škótsku domácnosť minimálne 600 GBP a možno omnoho viac.

„Škótska vláda sa pokúša opustiť Veľkú Britániu, nikomu však nepovie, koľko stojí nastavenie samostatného Škótska,“ povedal predstaviteľ britského ministerstva financií Danny Alexander. Škótska vláda správu ministerstva odmieta s tým, že obsahuje množstvo chýb.

Podľa britského ministerstva financií náklady spojené s vytvorením nových škótskych inštitúcií dosiahnu aspoň jedno percento škótskeho hrubého domáceho produktu, teda 1,5 mld. GBP. Tieto odhady sú založené na prognózach nákladov z čias, keď o osamostatnení sa hlasovali ľudia v kanadskom Quebecu. Škóti budú o svojom osamostatnení rozhodovať 18. septembra tohto roku. Škótska vláda sľubuje, že samostatná škótska ekonomika bude rásť rýchlejšie.

(1 EUR = 0,80935 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy