Testovanie ECB zvýši podľa Noyera dôveru vo francúzske banky

Podľa šéfa francúzskej centrálnej banky Christiana Noyera dosiahli francúzske banky „uspokojivé“ výsledky napriek náročnému prostrediu

Hodnotenie súvah bánk, ktoré v súčasnosti uskutočňuje Európska centrálna banka (ECB), zvýšia dôveru vo francúzsky bankový systém. Uviedol to šéf francúzskej centrálnej banky Christian Noyer. Podľa jeho slov francúzske banky a poisťovne dosiahli „uspokojivé“ výsledky a posilnili svoju platobnú schopnosť napriek náročnému makroekonomickému prostrediu. „Som si istý, že skúška nebývalého rozsahu… posilní dôveru vo francúzsky bankový systém, pretože francúzske banky čelia týmto testom pokojne, vzhľadom na ich silnú pozíciu,“ povedal Noyer.

Činnosť ECB v oblasti hodnotenia kvality aktív pokračuje podľa plánu a v súčasnosti sa uskutočňuje súbežne so záťažovým testom s účasťou približne 6 tisíc orgánov dohľadu a audítorov. V posledných týždňoch sa hodnotia obchodné a účtovné postupy bánk a zbierajú sa relevantné informácie na výber vzoriek na preverenie úverových záznamov a analýzu tvorby skupinových opravných položiek. Záťažový test spolu s hodnotením kvality aktív predstavuje podľa ECB hlavný pilier komplexného hodnotenia. ECB zverejní výsledky v októbri 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy