Rusko tento rok pravdepodobne nezníži sadzby

Guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina očakáva, že spotrebiteľská inflácia do konca tohto roka klesne na zhruba 6 %, pre zníženie úrokových sadzieb je podľa nej potrebné, aby bol dosiahnuteľný strednodobý inflačný cieľ 4 %.

Ak sa ruskej centrálnej banke podarí udržať strednodobý inflačný cieľ 4 %, zváži zníženie úrokových sadzieb. Vyhlásila to v stredu guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullina. Inflačné riziká označila za „veľmi vážne“, do konca roka by však ceny mohli spomaliť rast na zhruba 6 %, uviedla na ekonomickom fóre v Petrohrade. V apríli ruské spotrebiteľské ceny medziročne posilnili o 7,3 %. Počas tohto roka bude banka analyzovať situáciu, a pokiaľ príde k záveru, že inflačný cieľ 4 % je v strednodobom horizonte dosiahnuteľný, zváži zníženie úrokových sadzieb, spresnila guvernérka.

Ruská centrálna banka v marci a apríli kľúčovú úrokovú sadzbu zvýšila celkovo o 200 bázických bodov na 7,5 % v snahe zastaviť únik kapitálu po obsadení ukrajinského regiónu Krym Ruskom. Podľa aprílových údajov ruského ministerstva financií investori v prvom kvartáli stiahli z Ruska viac kapitálu ako za celý vlaňajšok.

Súvisiace články

Aktuálne správy