Slovinsko pokračuje v privatizačných plánoch

Záujemcovia o druhú najväčšiu slovinskú banku a kontrolný podiel v letisku v Ľubľane majú predložiť záväzné ponuky v júli

Záujemcovia o kúpu druhej najväčšej slovinskej banky Nova KBM (NKBM) a kontrolný podiel v najväčšom slovinskom letisku Aerodrom Ljubljana majú predložiť v júli záväzné ponuky. Informoval o tom vo štvrtok štátny investičný fond SOD. Vládny kabinet pokračuje v privatizačných plánoch aj po demisii premiérky Alenky Bratušekovej, ktorá sa vzdala úradu, keď neuspela v boji o predsednícku stoličku vo svojej politickej strane. Krajinu navyše čakajú parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia v júli alebo septembri.

Banka NKBM získala vlani v decembri od štátu kapitálovú injekciu 870 mil. eur. Slovinsko ozdravovalo svoje banky v snahe vyhnúť sa žiadosti o medzinárodnú finančnú pomoc a na účelovo vytvorenú štátnu inštitúciu previedla zlé úvery za zhruba 1,22 mld eur. Podľa miestnych médií nesplácané úvery tvoria naďalej takmer 25 % úverového portfólia NKBM, pričom slovinská centrálna banka uviedla, že s ďalším presunom jej aktív do tzv. „zlej banky“ sa nepočíta.

Vláda v Ľubľane minulý rok zverejnila zoznam 15 firiem určených na privatizáciu. Najväčšou z nich je telekomunikačný operátor Telekom, na predaj je aj 100-percetný podiel v NKBM a kontrolný podiel 75,5 % v letisku Aerodrom Ljubljana.

Súvisiace články

Aktuálne správy