Ročný zisk pivovarníckej firmy SABMiller mierne vzrástol na 3,38 mld. USD

Pivovarnícka spoločnosť SABMiller oznámila za minulý finančný rok mierny rast zisku, k čomu jej dopomohli najmä rozvíjajúce sa trhy Afriky. Tie pomohli vykompenzovať pokračujúci slabý dopyt v Európe a Severnej Amerike. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník Wall Street Journal.
Čistý zisk za finančný rok 2013/2014, ktorý sa skončil 31. marca, dosiahol 3,38 miliardy USD (2,47 miliardy eur). V predchádzajúcom finančnom roku zaznamenal zisk hodnotu 3,25 miliardy USD. Tržby mierne klesli z 23,2 miliardy na 22,31 miliardy USD.
Podobne ako iné veľké podniky, aj SABMiller dopláca na devalváciu mien na niektorých rozvíjajúcich sa trhoch, ktoré potom znižujú zisky spoločností, keď sa tie premietajú do dolárov.
Firmu ale výrazne podporil región Afriky, kde prevádzkový zisk EBITDA vzrástol v roku 2013/2014 o viac než desatinu. Bol by ešte vyšší, no tempo rastu zisku obmedzilo politické napätie v Mozambiku a vyššie dane z alkoholu v Botswane. Práve Afrika pomohla čiastočne vykompenzovať pokles zisku SABMiller v Európe, pod čo sa čiastočne podpísala tvrdá konkurencia v Poľsku či slabý dopyt v Taliansku.

Súvisiace články

Aktuálne správy