Súkromný sektor eurozóny mierne spomalil rast

Zložený index nákupných manažérov v eurozóne podľa údajov agentúry Markit v máji klesol na 53,9 bodu z aprílového takmer trojročného maxima 54 bodu

Súkromný sektor eurozóny tento mesiac zmiernil rast, keď prekvapujúci rast v službách nedokázal kompenzovať spomalenie spracovateľského priemyslu. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok agentúra Markit. Jej zložený index nákupných manažérov (PMI) v eurozóne klesol na 53,9 bodu z aprílového takmer trojročného maxima 54 bodov. Udržal sa tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Hospodárske zotavenie eurozóny má naďalej široký základ, výnimku predstavuje Francúzsko, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Rob Dobson. Májový prieskum podľa neho naznačuje, že hrubý domáci produkt (HDP) menovej únie v druhom kvartáli posilnil o 0,5 %. To by znamenalo najlepší výsledok za tri roky.

Motorom rastu v eurozóne zostalo Nemecko, keď sa zložený index PMI pre krajinu stabilizoval na hodnote 56,1 bodu. Aktivita v súkromnom sektore druhej najväčšej ekonomiky eurozóny, Francúzsku, však po dvoch mesiacoch napredovania opäť klesla. Index PMI pre odvetvie služieb v celej eurozóne vzrástol na takmer trojročné maximum 53,5 bodu z aprílových 53,1 bodu a priemyselný index PMI oslabil na 52,5 bodu z úrovne 53,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy