Bohatým Britom sa darí, už majú triapolnásobok HDP Grécka

, zerohedge Foto: SITA

Opäť tu máme ďalší dôkaz o o tom, že z globálneho "zotavenia sa" profituje predovšetkým jedna malá skupina ľudí. Britský Sunday Times informoval, že 1000 najbohatších Britov má dohromady majetok v hodnote 519 miliárd libier. Za posledný rok je to nárast o 15 %, zatiaľ čo reálny disponibilný príjem tých, čo nie sú najbohatší, poklesol.

Ak si dáme tieto čísla do kontextu, tak "tí najbohatších Briti teraz majú ekvivalent tretiny hrubého domáceho produktu krajiny (HDP) . Ďalší spôsob, ako sa na to pozrieť, je ten, že bohatstvo 1000 Britov je 3,5 x väčšie, než je HDP Grécka.

Okrem už známych mien ako sir Richard Branson, Roman Abramovič a sir Philip Green sa na aktuálnom zozname objavujú aj celkom nové mená. Je na ňom napríklad aj Riccardo Zaccone, výkonný riaditeľ King Digital Enetertainment a tri ďalšie z personálu tejto spoločnosti, ktorá je za nesmierne populárnou hrou Candy Crush Saga.

Bývalý šéf Tesco, sir Terry Leahy, ale aj bratia, ktorí zosnovali frančízu Grand Theft Auto, Dan a Sam Houser sa pripojili k tej tisícke na vŕrchole.

"Ešte nikdy som nevidel taký fenomenálny nárast osobného bohatstva , ako nárast majetku 1 000 najbohatších ľudí Británie počas uplynulého roka," povedal Philip Beresford, ktorý zostavuje tento zoznam bohatých od roku 1989. "Najbohatší ľudia Británia zažili úžasný rok. Hoci ich mnohí kritizujú , tak mnohí z týchto ľudí sú srdcom ekonomiky a ich úspech prináša viac pracovných miest a viac bohatstva do krajiny."

Tohtoročný zoznam bohatých obsahuje 114 žien, čo predstavuje pokles oproti roku 2013, ale o 36 viac ako pred desiatimi rokmi. Je medzi nimi aj Tamara Mellon, spoluzakladateľka značky topánok Jimmy Choo, ale aj autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová.

Väčšina z osôb na zozname žije v Londýne, s tým, že 438 z tisícky najbohatších, ktorí majú dohromady 331 miliárd libier, hovoria tejto metropole domov. Nie je to žiadne prekvapenie, ak uvážime, že bublina s domami v Británii dnes oficiálne zodpovedá tej čínskej.  

Súvisiace články

Aktuálne správy