Desaťeurovku čakajú zmeny

, ECB Foto: ECB

Nová päťeurovka je tu už rok, desaťeurovka je v cieľovej rovinke a dvadsiatka je zatiaľ len v prípravnej fáze.V čom sa bude nová desina líšiť od tej doterajšej?

Presne pred rokom, v máji 2013 sa na trhu objavila nová päťeurovka, prvá zo série Európa. Ďalšou bankovkou v poradí má byť v januári predstavená desaťeurovka. Už o dva týždne začne celoeurópska kampaň, v ktorej prostredníctvom letákov bude ECB informovať o zavedení novej bankovky od 23. septembra.

Na novej eurobankovke budú vzory, štýly a dominantné farby zachované tak, ako ich poznáme z prvej série. Avšak, vzhľadom na nové bezpečnostné prvky, sa zavedie niekoľko zmien, podľa ktorých sa bude dať nová bankovka jednoducho rozoznať od tej starej.

Nové motívy zohľadňujú postupné rozrastanie Európskej únie od roku 2002, na mape Európy sa už objavuje aj Malta a Cyprus a slovíčko "euro" je uvedené v latinčine, gréčtine a dokonca aj v cyrilike,  počiatočné písmená ECB sú už namiesto piatich, v deviatich jazykoch.

Novinky na bankovke pustenej do obehu v priebehu septembra:

– Ľavá a pravá strana nových bankoviek je olemovaná linajkami

– Na bezpečnostnom prúžku je viditeľný znak eura

– Vo vodoznaku aj holograme je portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, po ktorej bol pomenovaný náš kontinent

– Pri pohybe sa v ľavom dolnom rohu vytvára smaragdovo zelené číslo 10 svetelný efekt a mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavšie odtiene

Bankovky nižšej nominálnej hodnoty série Európa budú okrem toho vďaka nánosu ochrannej vrstvy ešte odolnejšie, nebude ich potrebné vymieňať tak často, čím sa znížia náklady a nepriaznivý vplyv na životné prostredie.

Do dizajnu novej série bankoviek sa zapojili aj zrakovo postihnuté osoby. Tí mali výhrady už v prípade mincí, kde veľkosť nezodpovedá hodnote. Pri bankovkách zo série Európa už platí, čím vyššia hodnota bankovky, tým väčší rozmer.

Súvisiace články

Aktuálne správy