Systém správy núdzových zásob ropy je potrebné reštrukturalizovať

Systém správy núdzových zásob ropy na Slovensku je potrebné v zmysle Programu stability SR na roky 2014 až 2017 reštrukturalizovať tak, aby nezvyšoval dlh verejných financií. Uviedla to Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR v návrhu materiálu, ktorým by sa v stredu (21.5.) mala zaoberať vláda SR.
Pri zmene systému núdzových zásob ropy vznikla v roku 2013 Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov. Následne sa medzi agentúrou a Slovenskou republikou zrealizoval predaj núdzových zásob ropy za 465 miliónov eur.
„Podľa rozhodnutia Eurostatu síce nebola agentúra zaradená do sektora verejnej správy, avšak väčšia časť jej dlhu, 465 miliónov eur, bola vzhľadom na pretrvávajúcu kontrolu štátu nad núdzovými zásobami zarátaná do verejného dlhu,“ zdôvodnila potrebu reštrukturalizácie SŠHR.
SŠHR SR má podľa materiálu pripraviť návrh na reštrukturalizáciu systému správy núdzových zásob ropy do 31. júla 2014. Ministerstvo financií a Štatistický úrad SR majú SŠHR poskytnúť pri príprave návrhu súčinnosť, vrátane jej poskytnutia v legislatívnom procese.

Súvisiace články

Aktuálne správy