Tempo výstavby domov v USA sa apríli prekvapivo výrazne zrýchlilo

Tempo výstavby nových domov v USA sa v apríli zrýchlilo na najvyššiu úroveň od novembra 2013 a prekonalo aj najoptimistickejšie očakávania analytikov. To signalizuje oživenie stavebného sektoru po zime, počas ktorej ho brzdilo nepriaznivé počasie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Začatá výstavba v apríli vyskočila o 13,2 % a jej na celý rok prepočítané tempo dosiahlo 1,07 milióna domov po 947.000 v marci, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia, oslovení agentúrou Bloomberg, v priemere počítali s nárastom tempa len na 980.000 domov. Odhady expertov siahali od 925.000 po 1,05 milióna. Zvýšil sa aj počet vydaných stavebných povolení, čo signalizuje, že aktivita v stavebníctve by sa mala v najbližších mesiacoch ešte zrýchliť.
Aktuálny pokles úrokových sadzieb a uvoľnenie úverových podmienok zrejme zvýšia dopyt na realitnom trhu a podporia stavebný sektor. Ďalším pozitívnym faktorom je zrýchlenie tvorby pracovných miest.
Počet stavebných povolení sa zvýšil v apríli o 8 % a jeho na celý rok prepočítané tempo dosiahlo 1,08 milióna, pričom ekonómovia v priemere predpovedali jeho nárast len na 1,01 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy